Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blomma kan säga mer än tusen ord

/
  • Det är bra att veta att blomsterspråket finns när inte orden räcker till. Varför inte byta ut den    röda rosen i morgon mot en gul ranunkel, som betyder ”Din bild ska evigt leva i mitt hjärta”, eller en röd nejlika som står fördjup kärlek. Den blå anemonen talar om att din svartsjuka är överflödig.

Det är inte bara en blick som säger tusen ord, blommorna har också ett alldeles eget språk. Spana in LT:s guide innan du köper blommor till någon på alla hjärtans dag i morgon.

Annons

Får du tio röda rosor av din älskade i morgon så kan du skratta dig lycklig. Det är nämligen ett frieri. Men får du en orkidé är det inte lika roligt, den är nämligen ett tecken på otrohet.

Det är lätt att fnissa lite åt blomsterspråket och avfärda det som något kommersiellt påfund, men språket var faktiskt en stor del av både vardagen och vett- och etikettreglerna för hundra år sedan.

Förr i tiden var det viktigt att känna till blommornas betydelser, man tog hjälp av växtriket helt enkelt för att det var lättare att uttrycka sina känslor genom en ros än genom ord. Det var också bra om man ville undvika byskvaller. En liten, tyst blomma var lätt att smussla med.

– Fast jag undrar hur det var i Jämtland, jag tror mest att det var societeten som sysslade med blomsterspråket. Vi var nog lite efter, säger Elisabeth Jonsson och skrattar.

Dubbelt så dyrt. Tillsammans med dottern Linda äger hon Interflora Östersund och där händer det ganska ofta att folk kommer in och frågar om blomsterspråket. Så här i kärlekstider är personalen beredda på lite olika sorters funderingar, de flesta vill veta hur många blommor man ska köpa för att det ska bli rätt.

– Jag brukar råda dem att inte köpa fyra, buketten blir så fyrkantig då. Men allt annat går bra, varför inte sju röda rosor som betyder ”jag älskar dig”, säger Elisabeth, som tycker att det är trist att världsmarknaden styr blompriserna. Underalla hjärtans dag skjuter priserna inte helt oväntat i höjden och går upp till nästan det dubbla.

– Det är jättesynd. Många killar kommer bara in just då och blir avskräckta för resten av året. Även om jämtarna generellt är duktiga på att köpa blommor så vore det roligare om vi kunde sälja mer året runt.

Inredning styr. Elisabeth tycker också att en del blommor har fått oförtjänt dåligt rykte. Dit hör till exempel nejlikan, som många helt felaktigt förknippar med död och begravningar. Enligt blomsterspråket betyder den faktiskt ”djup kärlek”.

– Nejlikan är en jättefinalla hjärtans dag-blomma som står länge. Ett tips är att bara köpa en och ställa i en högsmal vas. Det är effektfullt, försäkrar hon.

Även den vita liljan har traditionellt haft en dyster stämpel, men där har man under den senaste tiden kunnat se ett trendbrott. Enligt Elisabeth märks det tydligt att blomtrenderna följer en annan trend – nämligen inredningstrenderna. Länge har den vita, lite stramare stilen dominerat och då har folk också varit sugna på att omge sig med vita, eleganta blommor. Nu när det personliga, varma hemmet åter står i fokus köper man gärna en överdådig, romantisk Hortensia. (Fast särskilt romantisk är den faktiskt inte med budskapet ”Varför glömde du mig? Du är kall!)

Själv säger Elisabeth att hon är ganska dålig på att omge sig med krukväxter hemma, när man jobbar med grönt hela dagarna blir det lätt en bagarens barn-effekt. Däremot älskar hon snittblommor. Nu till våren blir det självklart mycket tulpaner i vasen, men hon önskar också att fler kunde se amaryllisen som den vårblomma den faktiskt är, och inte bara som en julprydnad. Lite senare, under försommaren, heter älsklingsblomman ranunkel. Och för er som undrar vad den står för kan vi berätta att den är lika romantisk som den ser ut med betydelsen: ”Din bild ska evigt leva i mitt hjärta.”

– Jag försöker alltid ha färska blommor på bordet, det tycker jag att alla borde unna sig, om så bara en enda. Vissa snittblommor står ju i flera veckor, säger hon.

För hundra år sedan hade man givetvis inte tillgång till dyra snittblommor för att visa sin kärlek, och det behöver man egentligen inte nu heller, åtminstone inte under sommaren. Då är ängarna nämligen fulla av vackra ord, det är bara att gå ut och plocka famnen full.

Efter en snabb titt i blomsterspråket slår det en att våra mest vanliga ängsblommor kan vara minst lika lidliga som en röd ros. En prästkrage betyder till exempel: ”I dina ögon hittar jag lyckan” och en renfana ”För dig försakar jag allt”. Vill man vara lite mer vågad ska man satsa på ett hundkex som säger ”Jag är din slav.”

Mer läsning

Annons