Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fotograferade den attackerande vargen

/
  • Vargen sprang runt i hagen och bet i nätet när fårägaren kom till platsen.
  • Enligt länsstyrelsen så har vargen ett skabbangrepp som håller på att läka ut. Därför har den mindre hår än brukligt.

Fårägaren i Aspås observerade vargen som rivit hans får när han kom till hagen. Just som han bestämt sig att skjuta den hann den smita ur hagen. Kvar låg fyra rivna lamm.

Annons

Läs rapporteringen från gårdagen här, där länsstyrelsen kommenterar händelsen: Vargattacken på lammen

På måndagsmorgonen kontaktade en granne som bor i närheten av fårhagen till fårägaren. Något konstigt hade observerats inne i hagen.

– När vi kom dit såg vi ett rivet får och något som rörde sig inne i hagen, säger fårägaren. När vi kom närmare såg vi att det var ett hundliknande djur.

Hagen är cirka 400 meter i omkrets och det är skogsdungar som skymmer sikten på en del ställen. Men efter ett tag stod det klart för sällskapet att det med all sannolikhet var en varg som de såg. En person i sällskapet hade en kamera med sig och lyckades dokumentera vargen.

– På grund av att den saknade mycket av sin päls så såg djuret ut som en hund men den rörde sig som en varg och ju mer man tittade på den desto säkrare blev vi på att det var en varg som sprang runt i hagen, säger fårägaren.

Vargen blev stressad av den mänskliga närvaron och bet i nätet runt hagen men hittade ingen väg ut.

– Vi tror den varit i hagen ett bra tag, säger fårägaren. Den hade angripit och ätit av fyra olika lamm. Ett av lammen levde fortfarande när vi kom dit.

Det skadade men levande lammet avlivades och fårägaren övervägde att skjuta vargen som sprang runt i hagen. En enskild person får enligt jaktlagen avliva ett rovdjur som har eller ska anfalla tamdjur.

– Innan man kan fatta beslut om att skjuta så måste det vara genomtänkt, säger fårägaren. Till exempel om man har kulfång och om man över huvud taget får skjuta enligt lagen, säger fårägaren.

Vargen hoppade i det skedet över stängslet till hagen och försvann.

Kvar i hagen fanns de fyra dödade lammen som länsstyrelsens personal senare kom för att besiktiga.

– Vi flyttade fåren till en annan plats redan samma dag, säger fårägaren. Vi funderar på om vi ska söka hos länsstyrelsen så vi kan få hjälp med ett kraftigare staket för inhägnaden eller om det här var en engångsföreteelse. Man vet ju inte, det här är ju en ovanlig situation i alla fall i den här delen av landet, säger fårägaren.

Läs rapporteringen från gårdagen här där länsstyrelsen kommenterar händelsen: Vargattacken på lammen

Mer läsning

Annons