Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för förbundet att skärpa sig

Annons

De som tycker att det blev toppen med ett gymnasieförbund i Jämtland räcker upp en hand. Förmodligen behåller även förbundets närmast sörjande händerna i fickorna. Mest för att inte på något vis förknippas med de förhållanden som verkar råda på förbundet. Jag vet att kampen om eleverna är hård. Det gäller att profilera sig för att få elever och den där värdefulla skolpengen. Men någon måtta får det väl vara.

En till mig närstående elev tänkte fortsätta sina spanskalektioner från grundskolan och sökte ett program som erbjöd spanska. Men spanskan ställdes in. I stället erbjöds en grundkurs i gitarr. GITARR. Studievägledarna har nog sett för många ungdomsfilmer där det slutar med att den som kan några ackord på gitarr blir populärast i årskursen och får ihop det med klassens snyggaste. Några tips till nästa läsår: Har någon stackare valt att förkovra sig i det ytterst dötrista språket tyska. Byt kursen mot lektioner i fristilsbakning eller en grundutbildning i att dricka kaffe på bit.

Det är nog dags för förbundet att skärpa sig. Det räcker inte med en svindyr ny logotype för att köerna av studiehungriga ska börja ringla. Som det är nu har eleverna ingen anledning att finna sig i att bli lurade till program vars innehåll i väsentliga delar inte stämmer med verkligheten. I lördagens LT skrevs det om fyra tjejer som verkligen kommit i kläm. Av deras språkambitioner blev det bara skit. När de går ut har de med sig papper på att de kan ungefär lika mycket främmande språk som jag lärde mig under en termin lång kvällskurs i italienska. Jag kan leva med att mina kunskaper räcker till att förklara att en svan badar i juni. Jag tvivlar dock starkt på att det var för att lära sig det tjejerna sökte ett språkprogram på gymnasiet. Hur ska dessa flickor och andra elever kompenseras? Köper man en två veckors charterresa där den utlovade havsutsikten saknas, blir man kompenserad. Om man slängt bort två år på undermåliga språkkurser då? Får man på nåt sätt ersättning? Vad är två års bortkastade studier värda? Det kanske är dags att sluta erbjuda kurser i swahili och moldaviska och istället locka elever med ett kursutbud som skolan klarar av. Risken är ju att någon tror på informationen i studiereklamen.

Norge tog en jordskredsseger i schlager-EM. En glad och söt yngling som lirade fela var årets bästa. Eftersom jag avskyr den här sortens underhållning lär det knappast överraska någon att jag tyckte låten var kass. Det är klart. I ett startfält som till 99 procent består av fjantig Eurodisco – låt vara i vissa fall kryddad med dragspel och höga c – kommer även den mest åderförkalkade jury ihåg en låt där det gnids fiol. Bland trummaskiner och sequencers är en gammaldags hederlig fiol ett osvikligt vapen.

Gummimonsterrocken dansade blott en sommar, men nästa år är det ingen högoddsare att kryssa för att det kommer att bjudas både mungiga och harpa.

Mer läsning

Annons