Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en ombudsman för gubbar

Annons

Det finns en diskrimineringsombudsman, DO, en jämställdhetsombudsman JämO, barnombudsman, BO, konsumentombudsman KO, justitieombudsman, JO, handikappombudsman, HO. Ja, det finns en ombudsman dit man kan vända sig i nästan alla skeden av livet.

Har du köpt ett par byxor som efter första tvätten slutade vid knäna – koppla in KonsumentOmbudsmannen. Har du inte fått det där jobbet du sökte och befarar att det beror på att du är av visst kön – ring Jämställdhetsombudsmannen. Är du sjuk, har balanssvårigheter och en tyken dörrvakt slänger ut dig från krogen. Larma Handikappombudsmannen.

Jag vet inte vad alla ombudsmän egentligen har att säga till om. Men en sak vet jag och det är att i denna formliga tsunami av folk som ska hjälpa folk som drabbats av nåt, fattas en ombudsman som skulle göra tillvaron enklare för ungefär hälften av alla svenskar.

Nyheterna i din favorittidning står som spön i backen. I lördags en splitterny fin lördagsbilaga. I dag presenterar er favoritspalt en ny gåva till halva mänskligheten. GubbOmbudsmannen, GO. Eftersom jag börjar vara i den åldern att jag nästan varje dag upptäcker företeelser där en man som jag skulle behöva lite guidning. Det vore skönt att ha nånstans att vända sig med sina spörsmål.

En typisk fråga som GO skulle kunna svara på är till exempel: ”Varför har unga människor slutat använda handledsur? Är det verkligen någon mening att nu i juletider köpa en klocka i julklapp till yngste sonen?” Per, 49. GO svarar: ”Den yngre generationen har så kallade mobila telefoner där man också kan se hur mycket klockan är. En mycket bättre julklapp är att köpa en kontantcheck till hans mobil.”

En annan frågeställning jag som ställföreträdande GO är beredd på är den när gubbigheten slår till. Något som kan vara en smärtsam påminnelse om att man sett sina bästa dagar. Jag fingerar ett brev från Göran, 47: ”Hej GO. Jag tycker att min stjärt har blivit så liten och sexig, men när jag tittade mer noggrant upptäckte jag att den bara hade blivit slapp som en tom sadelväska. Nu är jag orolig för att jag har blivit gubbe. Kan det vara så vid så unga år som mina?”

GO svarar: ”Risken finns att du har blivit gubbe. Om du ställer dig vid en spegel och upptäcker att du har smala spindelben som håller upp sadelväskorna samt en tilltagen undre överkropp kan man befara att du trätt in i gubbstadiet. Det är förvisso inget att vara orolig för. Det finns många kul göromål även för en gubbe. Jag nämner bara några. De andra hittar du säkert själv. Du kan sitta på nån bänk utanför Mittpunkten medan du rättar till kepsen inför dagens besök på Clas Ohlsson – det kan ha kommit in något nytt multiverktyg som du verkligen behöver.”

Eftersom intresset från statligt håll att finansiera GO saknas har jag själv tagit på mig den uppgiften och kommer att besvara frågor som skickas till adressen: (go@ltz.se).

Mer läsning

Annons