Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Choklad är bra för att slippa kommunal omsorg

Annons

Det sägs att man inte ska tro på allt man läser och tur är väl det. Det var min smala lycka att jag kom att tänka på det när jag såg en ledarnotis i Expressen förra söndagen. Ett av Östersunds otaliga kommunalråd skulle åka till Colombia i Sydamerika för att hålla ett tal. Anledningen var visst att Östersund, som alla vet, var utsedd till Sveriges – inte världens, alltså – mathuvudstad förra året.

Malin Siwe skrev i Expressen att ingen förstod varför landsbygdsminister Eskil Erlandsson valt Östersund och hon fortsatte: ”Pensionärerna i republiken Jamtlands huvudstad får matlådor och det enda matturistmålet är Fäviken, som ligger i Åre kommun”.

Hur länge ska politikerna åka runt jorden och tala om hur det var att vara förra eller förrförra eller förrförrförra årets mathuvudstad? Det räcker väl med att kineserna fick stifta bekantskap med skitdyr kråkbärsjuice och diverse vita och röda ostar under mathuvudstadens resa dit. Men jag är ingen politiker. Det kanske är bra för Östersund att stan är på tå varje gång det ska beställas ett mål mat – varhelst i världen det sker. Det kanske är bra för skolorna i stan. Det kanske är bra för de lärare som kämpar för anständiga löner. Det kanske är bra för de ungdomar som ligger i farozonen sedan fältarbetsgruppen lades ner. Delegaterna i den organisation som bestämmer var skidskytte-VM ska hållas verkade då vara kallsinniga.

När vi ändå är i gång kan jag berätta att de ledande politiker som håller sig hemma häromdagen skrev en artikel och talade om vilken god ekonomi Östersund har. Bland annat finns det pengar både till gatljus och snöröjning. Inte illa för en stad som har mörker och snö på menyn sju månader om året. Men det är möjligt att gatljusen i centrala stan går att dra in. Ledningen i stan vill ju förlägga handeln till Lillänge.

Men man ska inte tro på allt man läser.

Jag trodde i alla fall benhårt på den nyhet som nådde oss för några dagar sedan. Män i min ålder ska äta choklad, och för att slippa hamna i den kommunala omsorgen har jag ätit praliner, kexchoklad och allehanda chokladkakor. Resultatet har redan börjat skönjas både på midjeomfånget och att vågen tagit några skutt uppåt. Men vad gör man inte för att undvika en stroke.

Att jag åker på en propp verkade för några dagar sedan troligare än att jag skulle undvika en. Men jag fortsatte att knapra – ända tills en mig närstående påpekade att man inte skulle äta 60 gram om dagen. Det var 60 gram i veckan som läkare och professorer sa var gynnsamt. Att män i min ålder äter 60 gram choklad gynnar förmodligen inga andra än de tandläkare som ska ta hand om gubbmunnarna och har vi inte fått en stroke tidigare så är risken stor då vi får räkningen.

Mer läsning

Annons