Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse startade historiskt stor mediabevakning

/

Bosse Damm, 75, Sundsvall, blev Blåsjöbornas inledande mediavapen när det gällde att marknadsföra den något udda strejkaktionen.

Annons

Bosse var 1971 så kallad riksredaktör på tidningen Expressen, landets på den tiden största tidning, och hade sin redaktion i Sundsvall.

Hotelldirektören Niklas Nikolausson i Stora Blåsjön visste hurusom en slipsten skall dragas och när beslutet om strejken var taget ringde han till Bosse.

Bosse fick sina chefer i Stockholm att inse att det den här gången handlade om en aktion av hyfsat utstickande slag som borde blåsas på lite rejält.

Efter Bosses ”scoop” vaknade hela den skandinaviska mediavärlden och den bevakning som Blåsjöborna fick kom att sakna motstycke i landet under första halvan av 1970-talet.

Kvällstidningarna krigade vilt och Aftonbladet och Expressen hade under de nio strejkdygnen aldrig färre än tre personer på plats samtidigt.

Reportageteam och fotografer från tidningar, radio, nyhetsbyråer och tv åkte helikopter och krälade i snön och gav sig ut bland Blåsjöhusen för nya vinklar

Det var fortfarande flera decennier innan Internet uppfanns, men internationella nyhetsbyråer spred rapporter om händelsen runt hela världen och en tid efter det att strejken avblåsts kom ett tv-team från Brasilien(!) för att göra Blåsjöreportage.

Mer läsning

Annons