Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömda pärlor

/

Januari är alltid en bra månad att ”go retro”.

Annons

Av tradition är det här månaden som det är skralt med nya plattor och därför den perfekta tiden att gräva i arkiven eller upptäcka den där artisten eller gruppen som du hade glömt bort eller som du inte ens visste fanns.

En som jag inte hade en aning att han existerade är australiensiska singer/songwritern Shane Nicholson, ett fynd på iTunes som låter som en lillebror till bröderna Neil och Tim Finn. Debutalbumet ”It’s A Movie” från 2003 är bara början på en fyra plattor lång discografi med en utsökt balanserad mix av pop och country. Att Shane sedan 2005 är gift med Kasey Chambers och att de tillsammans gör bländande country i Judy och Billy Millers andra på ”Rattlin’ bones” är extra bonus på ämnet.

Chuck Prophet har varit på banan betydligt längre än Nicholson. Karriären började i legendariska Green On Red på 80-talet och Prophet som kört solo sedan början av 90-talet har levererat en lång rad lysande album i country, rock och americana fåran. ”!Let Freedom Ring” från förra året hörde man naturligvis aldrig klinga ut ur de svenska radioapparaterna.

Rosanne Cash hittade däremot äntligen ut till en bredare publik på våra breddgrader med formidabla coverplattan ”The List”. Men som i fallet med Prophet så handlar det om en artist som har så mycket mer i backkatalogen värt att kolla upp. ”King’s Record Shop” är en lysande historia som jag aldrig släppt greppet om.

Ur rock’n’roll diket bjussar jag på en kvartett som präglas av den där skönt kaxiga attityden som ofta är en förutsättning för att det ska bli rätt. The Dictators och The Doughboys (de senare inte de kanadensiska 80-tals bandet) har ett förflutet i 70 och 60-talet. Nedanstående två album är återkomster från två gäng äldre gentlemän som inte försöker uppfinna hjulet igen. Däremot vet de exakt hur konstformen ska förpackas för att det ska bli hisnande bra. Pubrocklegenden Mickey Jupp är som 66-åring fortfarande aktiv som turnerande rockare.

”Legend” med den där läckert röda skon på omslaget är en helt tidlös pärla oavsett om man är lycklig ägare av vinylen eller köpt upp sig cd:n med de nödvändiga extraspåren.

Slynglarna i The Real Kids hade sina ups and downs när de försökte leva enligt rockmyten. Men debuten är laddad med fartfylld exemplarisk rock spetsad med ettrig new wave feeling. På min powerpophylla är det alltid välbefolkat.

The Spongetones skamlöst läckra Fab Four ripoff känns givna nu när remastrade Beatles på nytt förtrollar yngre generationer. Och brittiska The Records och amerikanska The Grip Weeds är snygga bevis på att släkträdets vegetation genom decennierna alltid varit lika frodigt grönskande när det vårdats av rätta händer.

Mer läsning

Annons