Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bitiga dagar för arbete utomhus

Nu slår kylan till i länet igen. Men för de som arbetar ute är det bara att bita ihop. I Sverige finns ingen nedre gräns för när det är för kallt att arbeta.

Annons

Eftersom alla yrken är så olika har Arbetsmiljöverket beslutat att det är bättre att låta varje bransch ha egna riktlinjer för när det går och inte går att arbeta. En yrkesgrupp som arbetar med stillastående och finmotoriska saker klarar kyla sämre än de som får arbeta med kroppen.

Annat är det i våra sydliga grannländer. I Holland och Danmark får alla yrkesgrupper som arbetar ute gå hem redan vid minus fem.

Tohr Nilsson, chef för arbetsmedicinska kliniken vid Sundsvalls sjukhus, säger att det kan vara skadligt att utsätta sig för kraftig kyla eller vara kall under en längre period.

– Det kan leda till lättare förfrysning eller skada kärl och nerver så att man i framtiden inte tål kyla. Har man blivit köldintolerant kan kyla upplevas väldigt smärtsamt.

Att vara kall är också en allmän stressfaktor för kroppen, säger Tohr Nilsson. När kroppen blir stressad höjs blodtrycket och vid förhöjt blodtryck ökar risken för slaganfall och stroke.

– Man kan se att dödlighetsantalet ökar under kallperioder, säger han.

Vilka som skadas mest av köld går inte att koppla till någon enskild yrkesgrupp. Visst måste en köldexponering ingå i yrket för att det ska kunna bli farligt, men främst handlar det om i vilken mån kylan kan bemästras.

– Köldeffekten beror bland annat på temperatur, fuktighet, vind, om man rör sig, om man är tillräckligt klädd, när på dygnet det är och hur man äter, säger Tohr Nilsson.

För att klara sig handlar det emellertid förs och främst om att veta hur kylan ska hanteras.

– 80 procent av risken med att vara ute i kyla går att motverka med kunskap, säger Tohr Nilsson.

Mer läsning

Annons