Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betydande lavinfara i Jämtlandsfjällen

Naturvårdsverket går ut med en varning om lavinfara i Åre, Bydalen och Storulvån. Det på grund av det blåsiga och milda vädret som varit samt att det ser ut att fortsätta.

Annons

Lavinfaran klassas som betydande, en trea på den femgradiga skalan, och på Naturvårdsverkets hemsida lavinprognoser.se skriver de:

"Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker".

Under söndagen var det orkanvindar och plusgrader i fjällen vilket gjort att snö transporterats till de övre delarna av kalfjället. Det bygger på de vindflak som redan bildats på läsluttningar i nordliga vädersträck. På sidan skriver de att man ska vara mycket försiktig på alla branta nordväst- till norsostsluttningar och helt undvika den brantaste terrängen.

I lägre terräng gäller andra förhållanden. Där har det milda vädret gjort så att alla sluttningar mellan sydväst och sydost kan vara rejält värmepåverkade och snötäcket instabilt.

I sin rekommendation skriver på lavinprognoser skriver de:

"Har ytsnön blivit så våt att du sjunker ned i den – åk därifrån. Undvik också att vistas nedanför branta sluttningar med hängdrivor. Det milda och blåsiga vädret kan få hängdrivorna att kollapsa och då kan de starta laviner på sluttningen nedanför".

Även under tisdagen väntas det vara en betydande lavinrisk.

Mer läsning

Annons