Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barney Nilsson: Det var bättre förr – i varje fall i Bräcke

/
  • Här sitter han Bertil Barney Nilsson som spindeln i Bräckenätet och han hoppas att många fler går in och berättar.
  • Den här bilden är från sågen i Stensmyran, någon kilometer utanför Bräcke. Det är nog den äldsta bilden på hemsidan, mannen längst bak till vänster är Barneys farfar Per Mattias Nilsson (Nils-Pelle) från 1905. Foto: Privat
  • Torpet tidigt 60-tal, från vänster: Okänd, Rune Nilsson, Christer Fredriksson, Bengt Lindström och Hadar Wilhelmsson. Foto: Privat
  • Avalons orkester 1966, från vänster  Gillis Blomqvist, Bosse Gustafsson, Evert Blomqvist och Staffan Westberg.

Bräcke är inte som Bertil ”Barney” Nilsson minns det, därför blir hans devis ”det var bättre förr” – i varje fall i Bräcke. Kanske är det också därför han startat brackeminnen.se där alla gamla Bräckebor tillåts att minnas.

Annons

Han lutar sig tillbaka i soffan hemma i lägenheten i Östersund och berättar om hur allt började.

– Jag fick idén att starta sajten 2003 sedan jag sett att Ånge hade en sida inför en hemvändardag, säger han. Jag tänkte att det skulle vara kul att ha en sida från Bräcke där man kunde skriva minnen från 1950-1960-talet när jag själv växte upp.

– Första inlägget jag skrev handlade om att vi barn inte fick gå över till andra sidan järnvägen. Jag var 5-6 år när jag såg några barn som lekte på isen där och jag stack dit, men fick stryk av de lekande barnen.

Det handlade om rivalitet mellan ungarna på respektive sida om järnvägen i Bräcke som var tydlig under 1950-1960-talet. Men när Barney Nilsson började spela fotboll, ganska bra dessutom, då fick han dispens att vara på fotbollsplanen Tallhaga – som låg på andra sidan järnvägen.

Men hur kunde du locka så många att titta in på webben?

– Min kompis Kalle Norin var med och vi mejlade till alla som vi hade adresser till, sedan har det spridit sig som ringar på vattnet. Runt hundra besök varje dag har vi minst.

Brackeminnen.se har en gästlista där Bräckebor i förskingringen kan skriva in sig och bra mycket över 800 namn finns registrerade.

Ser man till lokala kändisar som presenteras kan vi nämna förre fängelsedirektören AnnBritt Grünewald, löparen Gunder Hägg, löparen Henry Kälarne och skidåkaren Alfred ”Håsjö” Dahlqvist.

Dessutom förre partisekreteraren för socialdemokraterna Bo Toresson, skådespelaren och uppfinnaren Lasse Åkerlund, deckarförfattaren Jonas Moström liksom sångerskan Maritza Horn för att nämna några.

– Det har blivit många inlägg på sidan, säger Barney Nilsson, det är nästan som en chatt. När det visade sig att det var många klassträffar runt om i kommunen kläckte en Bräckebo i förskingringen, Kalle Grönvik, idén att vi kanske skulle kunna göra en enda stor megaträff för alla.

Så blev det. År 2004 gick inbjudan ut till besökarna på webben och 150 middagsgäster kom till Torpet i Bräcke och dubbelt så många till dansen.

Barney Nilsson hade samlat ihop gamla Bräckeorkestrar som stod för underhållningen och det blev bara en succé.

Många gamla kompisar som tappat bort varandra under åren återförenades och minnena flödade.

Det blev så bra att det blev en repris redan sommaren 2005 då Ictuz, G.A.S, Essex, Avalons, Collection och John Pilver Group förenades på scenen för en kväll, lika mycket folk och minnen. Alla hade skitkul.

Sedan blev det uppehåll i festandet några år till i somras då Barney Nilsson med hjälp av krögarparet Evert och Britt Marie Blomqvist bjöd in till en megaträff igen.

Över 200 kom till middagen och Avalons stod för underhållningen liksom Barney Nilsson själv förstås i en konstellation han kallade ”Rabbastonkers”. Dessutom spelade Jukebox och Uffe Gärdin som bjöd på en egen lår ”Mina skor”.

– I år var vi många som bodde på hotellet och där berättade många minnen inte minst från skolan, säger Barne Nilsson. Alla pratade om Rut Sandefeldt, en av lärarna vi hade som var väldigt sträng. Alla hade något obehagligt minne från hennes lektioner.

Men Bräcke har som sagt förändrats. Det är inte samma Bräcke som Barney Nilsson växte upp i, då hans mamma Olga (S) var barnavårdsnämndens ordförande och pappa Kjell arbetade som rörmokare.

– Mamma kunde inte vara med på en del sammanträden eftersom jag varit inblandad i något bus som skulle tas upp, minns Barney Nilsson.

– Det fanns också många industrier, det fanns alltid jobb och inga som helst problem med sommarjobb för oss ungdomar.

Barney Nilsson föddes 1 maj 1950 det innebär att han blir 60 år nästa år. Vart kan spindeln i nätet för Bräckeminnen fira sin stora dag bättre än på Torpet i Bräcke med en ordentlig megaträff?

– Det är inget bestämt, slår han fast.

– Men, avslutar han vår lilla pratstund. Jag måste gå in på webben varje dag så ingen skriver en massa smörja. Det är ytterst sällan jag måste plocka bort något, våra besökare sköter sig exemplariskt. Ingen ägnar sig åt smutskastning.

– Nu hoppas jag bara att fler går in och berättar om sina minnen, gärna i längre artiklar.

Vilken orkester skulle du vilja se på scenen igen?

– Jag skulle vilja att Börjes återuppstod i någon uppsättning.

För er som vill uppleva gamla Bräcke, se nya och gamla bilder av både folk och byggnader, ljudupptagningar och filmer titta in på brackeminnen.se så får ni en ordentlig nostalgitripp.

Mer läsning

Annons