Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddar för skidåkare

/
  • Den här vinterns tidiga och kalla start har gjort att Åredalens snöläggare fått slita hårt. Utrustningen är också     i behov av underhåll efter att ha körts utan avbrott en lång tid. Den här natten är det mesta lugnt.

1200 meter över havet. Klockan är två på natten och vid kabinbanans bergsstation blåser en lätt sydlig vind och det är ett par minusgrader.

Annons

– Det är sällan vi har så här bra väder häruppe, säger Erik Hansson, som jobbar nattskift som snöläggare på Åreskutan. Jobbet kan ibland kännas lite utsatt, när man är tvungen att ge sig upp på fjället i hård blåst för att fixa någon av snökanonerna som krånglar. Då är man glad att man har varandra.

Efter en lång och rekordtidig period av stark kyla är snöläggarna ganska nöjda över att ha några dagars mildväder.

Den här vinterns tidiga och kalla start har gjort att de fått slita hårt första veckorna på säsongen. Utrustningen är också i behov av underhåll efter att ha körts utan avbrott en lång tid. Miltals med vatten- och luftledningar, pumpstationer och dammar finns runt om på berget för att säkra snötillgången för skidåkarna.

Ett av nattens första projekt är att vrida en sprucken ledning så att den kan svetsas ihop. Strax nedanför VM 6:ans bergsstation är det en stor, lerig grop där man i vanliga fall bara ser en vit slät skidpist. Med lera till knäna och händerna nere i grumligt vatten lyckas nattgänget efter en stunds slit lossa och vända metallröret.

– Det här var ju ett skitigt jobb, muttrar Jacob Bergström medan han lastar den nerlerade utrustningen och fräser iväg på sin skoter. Men överlag trivs snöläggarna med jobbet.

– Vi har en bra gemenskap, det är kul att vara ett gäng som jobbar tillsammans, säger Jacob Bergström. Sen är det roligt att få köra lite skoter på arbetstid också.

När snösystemen på Åreskutan går för fullt så förbrukas 1500 kubikmeter vatten per timme. Hur mycket snö det blir beror i stor utsträckning på temperatur och luftfuktighet. Begränsningen de senaste veckorna har mest bestått i att pistmaskinförarna inte hunnit pista ut de enorma mängder snö som tillverkats i den starka kylan.

Efter ett stopp uppe på Mörvikshummeln för kontroll av en brunn vrålar alla fyra skotrarna ner mot dalen och en matpaus. Klockan har hunnit blivit tre på morgonen och Åres snöänglar har ytterligare fyra timmar kvar av nattens pass.

Mer läsning

Annons