Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även solen har sina fläckar

Även solen har sina fläckar. Vissa solar har färre än andra.

Annons

Förra veckan hade dock er favoritsol en fläck stor som en urangruva i Oviken. Den uppdagades av en av alla de som kommenterade min artikel om korkade jägare. Jag hade skrivit att björnar konsumerar älgar året runt, dygnet runt 52 veckor per år. Det är ju fel. Helt fel och jag måste skämmas lite. En femteklassare som i programmet ”Vi i femman” fick frågan om björnar äter älg året runt skulle utan vidare svara nej. Vilken tolvåring som helst har hört talas om att björnar sover ett tag på vintern. För er som inte visste de har jag tagit reda på att det kallas att gå i ide. Det betyder ungefär att man sover bort alla kalla, mörka och jävliga dagar. De är inga dumskallar, de där björnarna.

Jag såg att någon Vän av ordning anmält kommunens tilltag att förbjuda konversationer inne i relaxavdelningen på Storsjöbadet. Man ska nog vara oerhört pratsjuk om man har tid/tycker det är lönt att dra ett sånt ärende till Justitieombudsmannen. Det känns lite som om nån med en kvällskurs i vardagsjuridik ska testa sina kunskaper. Jag tror att man utan att riskera att hamna på fästning tillexempel kan utbrista ”fy fan vad det var hett här” eller ”Jag tycker att det blivit skitdyrt att gå på badhuset”. Förmodligen handlar kommunens omsorg om att de vill ha en regel att peka på då ett gäng fotbollsgrabbar högljutt ska diskutera eventuella vinstmatcher, kanske inte så vanligt i Östersund.

Läste ni det alldeles förträffliga reportaget nerifrån Ranstad där det bröts uran under några år på 1950-talet. De flesta i reportaget verkar överens om att uranbrytning inte är någon höjdare. Det lär väl vara som med allt sånt här. Det sitter flintskalliga grabbar i ljusblå gabardinkostymer och håvar in vinsterna. De bofasta får betala, i vissa fall ett mycket högt pris. Jag har varit kluven till Ovikenprojektet. Å ena sidan är det bra att det skaffas fram jobb. Å andra sidan är det inte alls bra att marken blir konstig och att lakvatten rinner ner i Storsjön. Jag hörde nån företrädare för urankramarna säga i radion att det var riskfritt. Argumentet var att ”annars skulle väl inte statsmakterna ge tillstånd”. Men hallå. En sån tillit till myndigheter är ju nästan gullig. Jag tror inte gruvan i Oviken blir ett lokalt bekymmer. Rinner det ner nåt farligt i Storsjön på en plats kommer det säkert att ställa till jävelskap på andra ställen. Men jag är ju varken geolog eller myndighetsreligiös, så det är säkert ingen fara med sjön där vi alla tar vårt dricksvatten.

Mer läsning

Annons