Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att få bekräftelse är viktigt

/
  • Mammorna LT träffat tycker att det är värdefullt att de fått möjlighet att gå föräldrautbildning och hoppas att alla föräldrar får chansen i framtiden.Från vänster Milla Larsén, Monica Hellman med sonen Leo i knät, och Jonna Lagercrantz. Foto: Håkan Luthman
  • ”När andra föräldrar berättar om sina erfarenheter upptäcker man att det finns flera som funderar eller varit med om samma saker. Man är inte ensam”, säger Linda Fahlén, med dottern Jonna.
  • ”Egentligen tar föräldragruppen upp mycket som är ganska självklart. Men det är bra att få prata och diskutera med andra och få små tips”, säger Emma Nilsson, med dottern Milla, 1 år.

Emma Nilsson, Linda Fahlén och Monica Hellman hoppas att alla föräldrar i framtiden får möjlighet att gå föräldrautbildning, både mammor och pappor.
– Men man blir aldrig fullärd som förälder, säger Emma Nilsson.

Annons

I samband med att de tre blev föräldrar var det väldigt många runt omkring som sa till dem hur de skulle göra med sina barn. Till exempel med amning och om att låta barnet sova i föräldrarnas säng eller inte.

– Det är många som tycker, säger Emma.

– Speciellt i början. Många säger ”så här ska man göra” eller ”så här ska det vara”, säger Linda.

Och många utomstående som tycker och tror sig veta kan bli jobbigt för nyblivna föräldrar och påverka föräldrarollen.

– Därför är det bra att få enkla små tips och bekräftelse på att man själv är på rätt spår, säger Monica.

De tre betonar framförallt en sak som de fått med sig från de sju tillfällen som föräldragruppen träffats: coachande gränssättning med lagom mycket beröm.

– Att inte ryta ifrån när barnet gör något fel utan i stället tala om varför barnet till exempel inte får lugga ett annat barn. Och i stället visa att man kan klappa fint på huvudet, säger Emma Nilsson.

Emma har förutom dottern Milla ett år, sonen Rasmus som är sju år.

– Ett annat är exempel är att jag låta honom berätta om sin dag i skolan om det har varit något han upplever som ett problem. Sedan diskuterar vi tillsammans fram en lösning, säger Emma.

Att hantera mobbing är ett annat ämne som tagits upp som Linda, Emma och Monica tycker är värdefullt.

– Det är bra att veta att man som förälder har rätt att fråga om en skola har handlingsplan för mobbing, till exempel, säger Linda.

– Det kan vara lätt som förälder att tro att ens barn inte mobbar andra. Men om en annan förälder ringer och berättar att mitt barn gjort något mot deras så måste man lyssna och reda ut det, säger Monica.

Mycket av det som tagits upp till diskussion under utbildningen är också sådant hon känt igen sedan sin egen uppväxt.

– Det gör att man förstår och lär sig mer om sig själv också, säger Monica Hellman.

Mona Hedström, som leder utbildningarna, hävdar att föräldrar är de bästa brottsförebyggarna genom att kunna ge ett varmt familjeklimat tidigt i barnens liv

– Om alla föräldrar skulle gå en sådan här kurs, så tror jag det, säger Linda Fahlén.

– Inga föräldrar vill tro ju att barnen gör något dumt, säger hon.

Monica Hellman och Emma Nilsson nickar.

Mer läsning

Annons