Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten blev en språngbräda till eget företag

/
  • För att få klättra högre än 13 meter, krävs en särskild utbildning.
  • ”När jag är i masten tänker jag inte på höjden. Jag är helt fokuserad på det jobb som ska göras”, säger Lena Johansson.
  • Under arbetet med att dra kabel provar Lena en ny slagborr som hon funderar på att köpa. ”Den här är bra, det är som att borra i smör.”Lena skulle vilja hamer utrymme åt sina verktyg. Just nu har hon ett lager hemma och ett i sin bil.”Även om det kan se ut som jag har oordning så vet jag precis var jag har allt”.
  • För att få klättra högre än 13 meter, krävs en särskild utbildning.
  • I Odensala arbetar Lena med att dra optisk fiber till ett större lägenhetsområde. ”Jag har jobbat i tre veckor med att projektera och dra fiber”.
  • Lena Johansson ser både fördelar och nackdelar med att vara tjej i den generellt mansdominerade branschen.”Det är aldrig något problem att få hjälp om jag ber om det. Men många är ovana att möta en tjej i de här sammanhangen, det är ju mest gubbar som jag träffar. Jag vill gärna anställa tjejer i mitt företag”.
  • Ove Norrman har många års erfarenhet som egen företagare men hoppas att företagarnas skyddsnät till exempel vad gäller a-kassa ska bli bättre i framtiden.”Det är viktigt att bädda för alla som vill bli företagare”, säger han.

En livslång passion för verktyg, ett genuint intresse för teknik, en fascination för höga höjder och erfarenheten som arbetslös. Det har gjort att tele- och datateknikern Lena Johansson gett sig ut på vägen som egen företagare.

I oktober i fjol blev hon uppsagd från sitt jobb och i juni startade hon ett företag – nu är hon också arbetsgivare.

Annons

– Jag blev uppsagd från mitt gamla jobb på grund av arbetsbrist i höstas. Jag har väldigt svårt för att sitta och göra ingenting. Drömmen om att starta något eget har alltid funnits, men jag trodde nog inte att det skulle bli nu, säger Lena Johansson.

Hon bor med sin sambo och deras femårige son i ett hus i Bring-åsen. När hon blev av med sitt jobb och började fundera på framtiden var också finanskrisen ett faktum.

– Jag ringde runt till olika företag men alla hade köpstopp och anställningsstopp.

När Lena Johansson blev utan arbete, efter fem år på samma arbetsplats, började hon fundera på möjligheterna som entreprenör. Hon skrev en affärsplan.

– Jag skickade den till arbetsförmedlingen. Sedan ringde de och frågade från när jag ville ha starta eget-bidrag, säger Lena Johansson.

1 juni startade hon Talk it.

– Jag trodde inte det skulle gå så fort.

– Jag hade tur att det blev en riktig åsksommar när jag kom igång med företaget.

Genom det fick hon omgående mycket jobb med bland annat åskfel, flytt av huvudjack och andra slags servicearbeten hos privatpersoner.

– Min affärsidé är att jag ska verka som en extra resurs för företag i branschen och som entreprenör till redan etablerade telekomföretag, säger Lena Johansson.

Men när hon väl kommit igång med sitt företag tog det snabbt en annan riktning. Ganska omgående fick hon utföra ett provprojekt i fiberdragning för ett större fastighetsbolag i länet och 1 oktober kunde hon anställa en person.

I stället för att vara resursperson för andra företagare har hon redan nu fått egna uppdrag och själv blivit den som anlitar andra företag och tar in konsultpersonal för utförande av större uppdrag.

För två år sedan, inom det företag hon då var anställd, började hon intressera sig för dem som gör montage- och servicearbeten i radiomaster.

– Jag skyndade mig med de saker jag själv skulle göra för att hinna hänga med de andra till masterna, bara för att få vara med och lära mig.

För att få klättra högre än 13 meter, krävs en särskild utbildning. Nu har hon haft mastintyget i ett och ett halvt år och arbete i radiomaster har blivit en nisch för henne.

– Innan jag kom i gång med företaget jobbade jag bland annat i ett projekt med Jemtland network systems, de är ensamma i den branschen i länet. Nu ska vi tillsammans göra ett jobb för räddningstjänsten.

Räddningstjänsten ska flytta till Certus i Östersund. I och med det ska all deras kommunikationsutrustning flyttas. Det jobbet kommer att innebära en hel del klättrande i master.

– Jag vet ännu inte riktigt omfattningen av arbetet men jag tycker det ska bli kul och spännande, säger Lena Johansson.

Ove Norrman har många års erfarenhet i branschen.

– Master ligger ofta i väglöst land. Vi använder fyrhjulingar, helikopter och skoter för att ta oss och utrustningen dit vi ska. Sådana jobb innebär också att vara hemifrån mycket, att vara ute när det är kallt, blött och snöigt, säger Ove Norrman.

– Det finns ganska få som gör det, det är en tuff bransch, säger han.

Det är också stort hemlighetsmakeri kring jobben.

– Vi får till exempel inte veta vart vi ska förrän vi ska göra jobbet. Och vi får inte säga något om vilken mast det är eller vad vi ska göra, säger Ove Norrman.

Av hundra personer som fattar intresse för mastjobb är det bara tjugo som går vidare med det, berättar han.

Men det är just resandet, att ligga borta flera dagar ofta en hel vecka, förberedelserna och utmaningen att ta till exempel en skoter och åka iväg för att göra ett jobb som lockar Lena.

– Visst längtar man ut när man varit hemma ett tag, säger Lena med ett stort leende samtidigt som hon ger Ove Norrman en lätt armbåge i sidan.

När Lena Johansson startade företaget sålde hon en hel del privata ägodelar för att få ett startkapital och göra inköp. Pengarna för bilen, motorcykeln, fonderna och smycken byttes ut mot en firmabil och nödvändig utrustning.

Dagen efter att LT träffat henne har hon ett möte på banken.

– Jag ska skriva på mitt första lån. Jag gjorde en sport av att inte behöva ta lån, men nu har jag insett att jag måste. Det krävs ganska stora inköp för de större jobben.

Drömmen om ett eget företag har blivit sann. Men hon är nästan aldrig ledig längre och dagarna blir långa.

– Det är ofta jag inte är hemma förrän elva på kvällen. Och visst tycker jag att jag kanske träffar min femårige son för lite, men jag tror att det kommer att bli bättre. Det är så mycket nu i början. Min sambo är ett stort stöd.

Snart får hon inte längre startbidrag och då får hon verkligen visa vad hon går för.

– Det känns lite nervöst, men mest spännande.

– Det roligaste med att vara egen är att det är fritt, jag träffar mycket folk och jag får känna att jag har ansvar. Jag gillar problemlösning och teknik, säger Lena Johansson.

Mer läsning

Annons