Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är din konsol en konsol?

Surfa på internet, hänga på Facebook, se på tv, chatta med kompisar, göra yoga, hamra på boxboll, se på film och rockvideo, fotografera och filma, lyssna på musik, titta på digitala foton…

Annons

Allt det kan du göra på eller med någon av de spelkonsoler som finns.

Hub, eller mediahub. Ordet, termen, var ny och främmande för bara några år sedan. Då fick vi lära oss att de nya spelkonsolerna skulle vara mer än spelkonsoler.  Ett slags svårdefinierad central för hushållets eller familjens olika media. En hub. Well, gott folk, nu är vi där.

Nu har de flesta av oss någon av de där hubbarna under våra platta tv-skärmar och vi använ- der dem till mycket annat än att spela spel. Vi hade ju lärt oss att det gick att se på dvd- film på Playstation 2, vilket var ett starkt köpargument eftersom den första versionen var dyr.

Om någon skulle säga till en unge att man kan se dvd på en konsol nu skulle de flesta svara med ett dubbeltydigt Och? Ett och? som i det och? som betyder ungefär Jaha, än sen? Det visste vi redan.

Men det skulle också vara ett Och? som kan betyder Och vad kan den göra mer?

Att man kan spela spel på en spelkonsol verkar inte längre vara ett vasst säljargument. Jag har kompisar som köpt Playstation 3 för blu ray-spelaren. De tycker att det är bra att ungarna kan spela nåt spel eller vad det är det gör på den också. (Det där var nästan helt sant. Mina kompisar vet förstås att det går att spela spel på en PS3 (och de vet också vilka blodiga actionspel de vill spela själva också, när ungarna lagt sig…).

Cd. Dvd. Blu ray. Divx. Allt sånt är vardagsmat för alla med konsol. Liksom fotoalbum med familjens digitala bilder. Och nu kan man göra mer.

Folk har börjat hänga på Facebook på Xbox live. Med ett kameratillbehör blir en PSP en filmkamera (som också kan ta stillbilder, givetvis). Träningspass är en realitet på Wii. På PS3 kan man se streamade rockvideos via gratissuccén Vidzone och snart kommer den streamde filmboomen.

 Jodå, visst sjutton är huben här.

Så varför kallar vi den fortfarande för konsol?

Till sist:

Jo. Man kan spela spel på hubbarna. Också.

GHub, eller mediahub. Ordet var främ- mande för bara några år sedan. Nu har de flesta av oss någon av de där hubbarna.

Mer läsning

Annons