Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ankor och trasiga hjärtan

Anna Anka slog ner som en bomb i svenska vardagsrum förra måndagen. Helt fantastiska citat ramlade ur hennes mun som mjäll från en nordsvensk.

Annons

Det var lite som 30-talets freak shows att se henne i rutan. Då, för 80 år sedan skjutsades missbildade, handikappade människor runt som cirkusdjur och visades upp mot betalning. Nu knäpper man bara på TV:n och upplever samma skräckblandade upphetsning. Jag brukar inte vara den som får truten tilltäppt i första taget, men jag garanterar att på en middag där jag av någon anledning placerats bredvid Anna Anka skulle jag inte få ett ord över mina läppar. Var det någon som uppfattade/brydde sig om vad familjen Ankas barn hette? Eftersom tydligen fru Anka inte riktigt tänker som du och jag hade hon säkert kunna döpa sin son till Kalle, bara som en kul grej. Jag har aldrig upplevt en kändiskarriär som varit så oerhörd spikrak. Förra måndagen vid 18-tiden var det i princip bara de närmast sörjande som visste vem hon var. Nu skriker hela Sverige efter Anna Anka. Hennes uttalanden om hur en kvinna ska behaga sin man har gjort henne odödlig på många inrättningar där män samlas.

Det ska tydligen utbildas läkare i Östersund. Förmodligen kommer det att ske i något sorts samarbete med Östersunds sjukhus. Man får bara hoppas att utbildningsorten finns angiven på den färdigutbildade doktorns namnskylt. Jämtlands läns landsting har ju inte direkt visat sig som en garant för god vård och det fria vårdvalet borde ju ge möjlighet att välja bort läkare utbildade i Östersund. Funderar du på en hjärtinfarkt ska du hålla till i trakterna av Katrineholm. Där finns goda chanser att klara sig. Östersund är i vanlig ordning i strykklass och enligt Hjärtrapporten 2009 är hjärtvården i Östersund under acceptabel nivå. Därför är det konstigt hur de som har makt att påverka vården i länet tycker att pengarna ska användas. Näst kyrkovalet, världens mest ointressanta fråga tar upp massor av tid och pengar från våra oräkneliga landstingsråd. Jag tror folk totalt skiter i vilken region de tillhör bara den region de tillhör hjälpligt kan reparera ett trasigt hjärta. Man kan lätt få intrycket att våra oräkneliga landstingsråd krampaktigt slåss för sina landstingsrådsjobb. Förmodligen är det väl så också. Det finns väl ingen anledning att ha ett oräkneligt antal landstingsråd i Jämtland om vi slås ihop med ett annat län. Det finns ju någon sorts övre gräns på hur oräkneligt många landstingsråd man kan motivera. Mä, du tänker inte på att demokratin är i fara. Återigen tror jag att allmogen är beredd att offra ett eller annat landstingsråd för att hjärtkliniken ska ha råd att skaffa den senaste tekniken så att farbror Allans hjärta kan lagas.

Mer läsning

Annons