Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla jägare är inte att lita på

En del människor förstår jag helt enkelt inte. Det gäller bland andra delar av jägarkåren – framförallt de tongivande – de som ges utrymme i media.

Annons

Skogarna – framför allt i Härjedalen och Strömsund – har sett ut som slakthus. Björn efter björn har skjutits. Över 70 rapporterat döda. Honor med ungar, ja allt med fyra ben och björnpäls har varit i farozonen. I ett slakteri sköts själva avlivandet av personal som i de flesta fall är skicklig och dödandet görs inte på 150 meters håll, med allt vad det avståndet kan göra för misstag och felmanövrer.

I skogen får vem som helst med jägarexamen, kaffetermos och klass 1-vapen skjuta björnar. Jag har jägarexamen, men skulle aldrig drömma om att skjuta en björn i det fall jag såg en. Inget annat levande heller för den delen. Jag vill inte säga att alla jägare är klantskallar, men lika lite som att alla körkortsinnehavare är bra bilister är alla med jägarexamen att lita på med bössan i hand.

Anledningen till att jägarna hamnar i spalten den här veckan är att det framförs krav från skogsmännen att få skjuta fler lodjur. Nöjer de sig inte förrän vildmarken är helt steril? Är de nöjda när skogen har lika många vilda djur som gågatan i Östersund? Vilket är nästa villebråd de vill ge sig på?

Nu har de fått slakta björnar som aldrig förr. Då måste de förstås när den jakten är över hitta något nytt hot. I detta fall lodjur. Jag vet inte vad som retar upp jägarna, vad det är med lodjur som får vissa jägare att kröka avtryckarfingret. Är det att lodjur äter rådjur? Det är ju tydligen så gott om sådana att så många stryker med i trafiken att hyenorna på Frösö Zoo får äta rådjur flera gånger i veckan.

I morgon är det internationella AIDS-dagen. I lördags var det "Köp ingenting för då tänker du inte på jordens ändliga resurser"-dagen. I början av oktober firas kanelbullens dag, som dessvärre sammanfaller med Försöksdjurens dag, så djuren har lite att sätta emot när bagarna tycker att vi ska sätta tänderna i en bulle. Fars och Mors dag är klassiker. För några veckor sedan vad det FN:s dag mot kvinnovåld.

Ska man hinna med att högtidlighålla alla dagar borde det inrättas en "Hur fan ska man hålla reda på alla särskilda dagar?"-dag. I går var det förresten första advent och inom kort är det Nobeldagen som följs av Luciadagen. Den företeelse som inte fått en egen dag måste vara oerhört ointressant.

Om man kommer på något bra att högtidlighålla – typ flytvästar – är det då bara att utropa till exempel 26 juni (förmodligen händer något annat den dagen) som en högtidsdag då så många som möjligt ska bära flytväst?

Ni får gärna mejla förslag på dagar och företeelser som bör hålla i färskt minne. Men de dagar som inte redan är intecknade är lätt räknade.

Mer läsning

Annons