Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-åringar dricker inte kaffe på bit

När jag var blott 39 år gammal – det börjar vara ett tag sedan nu – kommer jag ihåg att jag funderade på hur det skulle bli att fylla 40.

Annons

I går var jag på kalas till en bekant som fyllde 40. Inte mycket av mina farhågor från då man var i 30-40-årsåldern besannades.

Farhåga 1: Alla 40-åringar dricker kokkaffe på bit. Det stämde inte. Men nu har jag samma funderingar igen. Det är visserligen bra mycket mer än ett år kvar tills jag fyller ett halvsekel, men jag kanske hade fel på kalibreringen. Det är grabbar i segmentet 50-60 som sörplar simmigt kokkaffe på bit. Så det går fortfarande att oroa sig för framtiden.

Farhåga 2: Att jag för evigt skulle fastna i P4-träsket. Det visade sig vara ett betydligt mer reellt hot. Nu händer det till och med då och då att jag medverkar i etervågorna.

En tredje farhåga som till fullo besannats var oron över att jag skulle bli en besserwisser-gubbe. En som var full av åsikter. Och som dessutom delade med sig av dem, både till såna som ville höra på och såna som bara tyckte att det var ett himla liv på den där gubben i hörnet.

Jag hade bestämt mig för att inte ta upp en dagsaktuell detalj alls i dag. Men jag kan inte låta bli. När det här skrivs vet jag inte hur Mona Sahlins senaste utspel har avlöpt. Alla i hela Sverige – utom Mona – har fattat att LO-basen kunde bli det sänke som till slut skulle dra ner sossarna i djupet. När ni läser det här vet ni om partistrategerna beslutat plocka bort Lundby-Wedin från sin post i AMF. Att inte partiledaren för Sveriges största parti har mer fingertoppskänsla än att det behövs en opinionsmätning för att hon ska begripa att partiet går i otakt är förvånande. Att Fredrik Reinfeldt, moderaten, är den som hårdast kritiserar roffande direktörer och bonusar är minst lika förvånande och måste ju vara en rejäl snyting åt rörelsen.

Östersund ska spara, nej just ja. Jag skulle ju inte…., 50 miljoner ytterligare. Med de tidigare beslutade 43 miljonerna har kommunen snart sparat ihop till de 100 miljoner som den där planerade ishallen kostar. Oavsett orsakerna till sparande så måste det vara underbart med ett jobb där man inte ens behöver förklara för någon att man klantat bort 40 miljoner.

Nu är jag tillbaka till den exempellösa hanteringen av badhuset. Har någon hört ens ett knyst som försök till förklaring från Kultur- och Fritidsnämnden? Inte har då jag hört nåt. Jag tänker inte nämna några namn, men nog borde väl den ytterst ansvariga politikern försöka kommunicera med skattebetalarna om vad som hänt. Eftersom det är vi som betalar har vi rätt att få veta vart pengarna tar vägen. Klart man inte ska kalla till offentlig hearing om det fattas några hundra i kaffekassan på något dagis. Men när en nämnd slarvat bort 43 miljoner har vi tammefan rätt att få veta. Nu ska jag på kalas och försöka skina som den sol vi inte sett röken av i helgen. Åtminstone inte vi på Frösövägen.

Mer läsning

Annons