Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17 maj, internationella dagen mot homofobi

I Sydafrika våldtas lesbiska kvinnor för att ”botas mot sin perversion”. Eudy Simelane i Johannesburg ”botades” så kraftigt att hon dog av massvåldtäkten och knivhuggen. Hon var lesbisk och kämpade för de homosexuellas rättigheter.

Annons

Hela 86 procent av Sydafrikas lesbiska kvinnor lever i ständig skräck att våldtas för att deras sexuella läggning ska ”rättas till”. Polis och åklagare i Sydafrika är helt ointresserade av att tio lesbor i veckan våldtas. Det senaste årtiondet har 31 lesbiska kvinnor mördats i Sydafrika, en enda mördare skakar galler.

Sydafrika är ett land som alltför sällan utsätts för en kritisk nyhetsrapportering. Sydafrika är en halvmarxistisk demokrati men delar samma trånga sexualsyn som nazistiska, kommunistiska och islamistiska diktaturer.

I Europa är situationen allvarligast i före detta kommunistiska länder som släpar fötterna efter sig när det gäller att avskaffa otidsenliga lagar. De värsta länderna för homosexuella är de som kombinerar exkommunism med ortodox religion, länder som Ryssland, Bulgarien och Serbien.

Först 1994 försvann den förhatliga lagparagrafen 110 i den serbiska brottsbalken, den förbjöd samlag mellan män. Intressant nog nämndes inget om lesbiska kvinnor vilket inte ska tolkas som uttryck för tolerans utan att sex mellan kvinnor helt enkelt var otänkbart. Först i fjol beslöt det serbiska läkarsällskapet att ta bort homosexualitet från listan över mentala sjukdomar. Det var 18 år sedan Världshälsoorganisationen WHO gjorde samma sak. I Sverige klassades homosexualitet som en mental rubbning ända fram till 1979.

Homosexualitet avkriminaliserades 1932 i Polen, 1944 i Sverige men först 1982 i Nordirland. Fallet Polen visar att det inte alltid räcker med lagstiftning om landet styrs av trångsynta politiker som under tvillingbröderna Kaczynski. Och än i dag finns i Nordirlands skolor en lag som förbjuder ”promotion of homosexuality”. En sådan märklig lag påminner om situationen i Bulgarien som torde ha ett europeiskt bottenrekord i eftersläpning av lagstiftning som ska skydda sexuella minoriteter.

I Bulgarien är det förbjudet med homosexuell lobbing eftersom en sådan lobbing eller upplysning ”strider mot bulgarisk etik eller orsakar religiösa, etniska spänningar mellan raser”. Man tar sig för pannan.

Jag var härom veckan i Bulgarien och kunde med egna öron konstatera att där finns en utbredd rädsla för att EU-medlemskapet ska leda till att homosexuella parförhållanden legaliseras och att det blir tillåtet för homosexuella par att adoptera barn. Enligt en undersökning i oktober 2008 accepterar en klar majoritet (80 procent) bulgarer inte homosexualitet. Ungefär hälften vill inte ha homosexuella arbetskamrater eller att bögar är lärare i barnens skolor.

Homofobi – rädslan för homosexualitet – är ett viktigt ämne för extrema högerpartier som Nationella unionen som i juni 2008 arrangerade ”icke-tolerans vecka” med debatter på temat: ”Hur bekämpas homosexualitetens och pedofilins skadliga inverkan på Bulgarien?”

Det kostar ingenting att avskaffa homofobi som ställer till med en massa elände. Därför bör också du skrota din homofobi med en gång. Varför inte redan i morgon som är Internationella dagen mot homofobi. Och skicka gärna Jämtlandspostens färgstarke redaktör Victor Hugo Wikström en tanke eftersom han påbörjade denna kamp för över etthundra år sedan i vad han kallade för Regnbågestaden Östersund.

Mer läsning

Annons