Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmännyttan bryter mot lagen

Hyror ska höjas och Östersundshem AB och Fastighetsägarna Mitt Nord AB har tagit stafettpinnen.

Fastighetsägarna har i åratal velat få bort allmännyttan från bostadsmarknaden och införa marknadshyror. Enligt Östersundshem är deras bristande förhandlingskompetens orsaken till samarbetet.

Märkligt, då allmännyttan har förhandlat sedan 1957 medan Fastighetsägarna endast har förhandlat på egna meriter sedan 2011. Kan det vara så att den bidragande orsaken till Östersundshems agerande grundar sig i misslyckandet att driva igenom fjolårets hyreskrav och hyresförhandlingarna strandade. Det slutade med att Hyresmarknadskommittén satte hyresnivån i Östersundshem. Östersundshems argument till varför hyrorna ska höjas är bland annat: för lite "snurr" av pengar i bolaget, låg kundservice, dåligt skötta lägenheter.

Allt detta ska de fixa med höjda hyror. Hyresgästföreningen vill att Östersundshem ska använda det egna kapitalet för dessa kostnader och inte kräva höjda hyror som de lägger på hög varje år. Östersundshem anser att hyrorna i Östersund släpar efter i jämförelse andra bolag och kommuner i övriga Sverige. Östersundshem tycks glömma bort att hyrorna ska sättas genom lokala jämförelser inte genom nationella jämförelser.

Bolaget strider därmed mot lagstiftningen. Östersundshem vill att nybyggnationerna ska bära sig själva genom höga hyror.

Frågan är dock, vilka är det som står i bostadskö hos Östersundshem? Jo, unga människor, oftast med låga löner som vill kunna flytta och ta arbete .I dag får vuxna ungdomar i Östersund hitta nödlösningar som att bo kvar hos föräldrarna, bo hos polaren eller skriva på oseriösa hyreskontrakt.

Hyresgästföreningen vill påminna Östersundshem om sitt allmännyttiga syfte och bostadsförsörjningsansvar. Ett syfte och ett ansvar som ska tas på största allvar och inte fumlas bort genom egna tolkningar om vad affärsmässiga principer är.

Hyresgästföreningen, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel