Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmänheten informerades om asylboendet - två veckor efter öppnandet

Många vill hjälpa till för att underlätta i vardagen för de asylsökande, men det fanns också irritation över att informationen om boendet kom så sent.
Det var reaktionerna när Åre kommun hade informationsmöte om asylboendet som redan öppnat i Björnänge.

Annons

Ett 40-tal personer från Björnänge och Åre kom i onsdags när kommunen och Migrationsverket informerade om asylboendet som öppnade i mitten av juli på hotell Åre Continental Inn.

Även representanter från kommunen, hälsocentralen och kyrkan fanns på plats.

– Vi hade allmän information om hur vi arbetar med asylsökanden och hur det ser ut för dem i deras process, säger Richard Alvén, teamledare på Migrationsverket.

Vad diskuterades på mötet?

– De som kom ville hjälpa till med någon form av sysselsättning för de asylsökande medan de väntar på att få ett besked. Ett språkkafé där man bara träffas och prata var en idé. Spela fotboll var ett annat förslag, säger Richard Alvén.

Oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) var också närvarande på mötet.

– Alla ville hjälpa till och frågorna handlade om vem som hjälper dem och vad kan vi göra för att de ska få det bättre, säger Anna-Caren Sätherberg.

Vilka var reaktionerna under mötet?

– Den enda irritationen var att informationen inte kom förrän nu när boendet redan har startat. Migrationsverket förklarade hur trycket ser ut och hur fort det går när det väl har handlats upp. Det var ett bra möte, säger Anna-Caren Sätherberg.

Hon tycker det funkat bra med boendet hittills.

– Bemanning ska ju finnas mellan 07.00 och 16.00, men eftersom det här ändå är ett hotell så blir det ju på ett annat sätt. De har ju bemanning med hotellpersonal ända fram till tio på kvällarna, säger Anna-Caren Sätherberg.

Finns det någon oro bland allmänheten?

– De enda frågorna som kom upp var om Migrationsverket ordnar någon sysselsättning eller om det bara är förvaring. De som kom var mest intresserade av hur man snabbare får igång en integration och även vad de själva skulle kunna göra för de som bor där. Om det till exempel finns leksaker för barnen.

Hur löser ni sysselsättningen för de asylsökande?

– Om de begär att deras barn ska gå i skola eller förskola får kommunen orda det.

Åre kommun söker nu förskollärare till asylboendet.

– Om jag fattat det rätt finns det ungefär 15 familjer med barn på boendet så det är inte jättemånga än så länge, säger Anna-Caren Sätherberg.

– Om de får uppehållstillstånd ska ju kommunen försöka få så många som möjligt att stanna här.

Finns det lägenheter till dem i kommunen?

– Vi har ju inte vidare mycket lägenheter här. Däremot kan vi svälja ganska många arbetstillfällen för vi har låg arbetslöshet. Men det behövs ju både och, säger Anna-Caren Sätherberg.

Länstidningen har i tidigare artiklar redovisat kostnader för asylboendet. För en tvåbarnsfamilj betalar Migrationsverket närmare 36 000 kronor i månaden.

Vad det några diskussioner om vad det kostar?

– Nej, det är nog bara ni som har skrivit om det. Det var en trist artikel tycker jag. Det var bara kostnaden, det var inte roligt. På mötet var det ingen som frågade om kostnader över huvud taget. Däremot så ville man att kommunen skulle göra mera, men vi har ju ingen uppgift ännu. Du kan verkligen skriva att om kostnaderna var det ingen diskussion, att hjälpa människor var en mycket, mycket större och starkare diskussion, säger Anna-Caren Sätherberg.