Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansregeringens enda vinnare – höginkomsttagarna

Alliansregeringen lovade fler arbeten. Det blev högre arbetslöshet, sämre och dyrare a-kassa. Lägre tak och högre trösklar.

I dag är a-kassan 80 procent av tidigare inkomst de första 200 dagarna, dock högst 680 kronor om dagen. Dag 201 till 300 är den 70 procent av tidigare inkomst.

För den som inte har gått in i a-kassan är ersättningen med grundbelopp från grundförsäkringen högst 320 kronor per dag.

Alliansregeringen har sänkt taket i a-kassan från 730 kronor till 680 kronor de hundra första dagarna. Det har dessutom inte följt löneutvecklingen. Allt färre av oss, uppskattningsvis en av tio heltidsarbetande, får 80 procent av lönen vid arbetslöshet.

Det har blivit svårare att få a-kassa. Karensdagarna är nu sju istället för som tidigare fem. Möjligheten att få a-kassa som deltidsarbetslös har krympt. Trösklarna har höjts. Det har blivit dyrare att vara med i a-kassan.

Avgifterna har höjts. Dyrast har det blivit för dem med yrken där risken att bli utan jobb är som störst. En skogsarbetare betalar 420 kronor i månaden och en anställd inom hotell och restaurangbranschen 440 kronor medan en akademiker eller finansman endast betalar 90 kronor.

Dessutom får a-kasseavgiften inte längre dras av i deklarationen. Allt detta är försämringar som drabbar alla arbetstagare, sjukskrivna och arbetslösa.

Det här känns ärligt talat inte som en löntagarvänlig regering. Vi har fått betala arbetsskatteavdraget många gånger om.

Det har vi fått göra genom lägre avsättningar i de sociala avgifterna till sjukvård, höjd a-kassa, höjd bilförsäkring, sämre a-kassenivåer och sämre sjukförsäkring.

De enda som vinner på alliansens politik är höginkomsttagare.

Roger Johansson, Sven Persson, GS facket avd 14 Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel