Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allianspolitik klyver landet

Sverige har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder, till att bli ett land där var du föds och bor alltmer avgör dina möjligheter. Klyftorna mellan stad och land har vidgats, och sedan 2006 har alliansregeringen konsekvent missgynnat landsbygden.

I alliansens budget 2014 förstärks klyvningen ytterligare genom att det femte jobbskatteavdraget finansieras med nedskärningar på landsbygdsprogrammet, skolan runt om i landet och järnvägsunderhållet.

Men i stället för att ta ansvar för verklighetsutvecklingen och föra en seriös debatt om landsbygdens utmaningar så försöker alliansen att skrämmas med Miljöpartiets förslag om en klimathundring på bensinskatten. Det är att förminska landsbygden och alla som bor här. Folk är inte dumma. Alla vet att vi måste utveckla Sverige bortom oljeberoendet. Människor är mer än bara bilister, och landsbygdens utmaningar handlar om så mycket mer än bensinpriset.

För Centerpartiet tycks alliansprojektet vara viktigare än landsbygdens utveckling. Mot detta ställer Miljöpartiet de gröna en politik som tar tag i landsbygdens utmaningar. Och för att få till ett verkligt samtal om detta har vi utmanat Centerpartiet på landsbygdsdebatt på i Ås den 23/1.

Vi gröna prioriterar tre områden som är särskilt viktiga för landsbygden:

1. Nya jobb. Sedan 2006 har Alliansen tagit bort 14 000 statliga jobb utanför storstäderna, exempelvis post, järnvägsstationspersonal och arbetsförmedling, och dessutom höjt skatten för småföretag. Mot detta ställer Miljöpartiet en politik som satsar på att återuppbygga den lokala servicen på landsbygden och som sänker skatten för små företag med upp till 100 000 kr/år. Miljöpartiet vill dessutom att skolor och äldreboenden ska köpa in mer mat från lokala gårdar, vilket gynnar Sveriges bönder.

2. Utbildningen. Alliansregeringen är sannolikt den första regering i modern tid som lägger ner regionala högskolor. Samtidigt läggs också grundskolor och bibliotek ner på många mindre orter. Miljöpartiet vill omedelbart stoppa neddragningen på de regionala högskolorna. Vi vill också storsatsa på bredband i hela landet, så det går att läsa på distans även om man vill bo kvar på sin ort.

3. Transporterna. Det är dyrt att vara beroende av olja och bensin, och när oljan sinar kommer det bli ännu dyrare. Därför måste vi utveckla våra transporter så att bilarna kan drivas på förnybara bilbränslen som produceras i Sverige, till exempel biogas som kan produceras på svenska gårdar. Det är också därför som Miljöpartiet vill öka satsningarna på järnvägen och kollektivtrafiken, och flytta delar av godstrafiken från motorvägarna till järnväg och sjöfart. En del av dessa satsningar finansieras genom en höjd bensinskatt som blir 100 kr/mån för den som kör mycket, en klimathundring helt enkelt.

Dessa prioriteringar är Miljöpartiets svar på landsbygdens utmaningar. För i grunden behöver vi alla samma sak oavsett var i landet vi bor: ett jobb att gå till, en bra skola till våra barn och en politik som tar ansvar för klimatet och framtiden. Men vad är alliansens och centerns svar för landsbygden?

Gustav Fridolin (MP), språkrör, folkhögskollärare och riksdagsledamot för Göinge, Österlen och Bjäre

Anna Hildebrand (MP), Ordförande för Miljöpartiet i Jämtlands län och samhällsvetare

Karin Thomasson (MP), kommunalråd Östersunds kommun, partistyrelseledamot och musiklärare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel