Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens vinnare

Fredrik Reinfeldt talar ofta om undersköterskan och polisen som har fått mer pengar i plånboken. Han talar däremot aldrig om de största vinnarna på högerns politik, de riktigt rika. I regeringens budgetförslag för 2014 var mer än 25 procent av skattesänkningarna riktade till de 10 procent av befolkningen som tjänar mest, medan de 10 procent med lägst inkomster hade fått 1 procent (Riksdagens utredningstjänst). Jag tycker att vi måste tala om de växande klyftorna. Sverige är det land i den industrialiserade världen där inkomstskillnaderna ökat snabbast, enligt OECD.

Det är sjuka och arbetslösa som, bokstavligt talat, har betalat priset för högerpolitiken. Försämringarna i socialförsäkringarna i kombination med kraftigt skärpta inträdeskrav har skapat enorma överskott i a-kassan och sjukförsäkringen - överskott som gått rakt in i statskassan och finansierat skattesänkarpolitiken. Pengar som vi gemensamt har betalat in för att skydda oss den dagen vi blir sjuka eller arbetslösa har tagits och använts till något annat. För oss som haft turen att vara friska och i arbete har detta varit en bra affär. Men känns det bra i hjärtat? Känns det bra att veta att människor tvingas uppsöka kommunernas socialkontor sedan de blivit utförsäkrade?

I Bräcke har kostnaderna för socialbidrag stigit från 2 miljoner 2006 till 6 miljoner 2012. Bakom ökningen står utförsäkrade och arbetslösa. Och bakom dessa människor finns många gånger barn som på olika sätt hamnar i kläm.

Nu har svensk politik gått in i en ny fas, det är valår och Moderaterna har meddelat att man inte tänker föreslå nya skattesänkningar. Men man föreslår heller inga åtgärder för att förbättra villkoren för dem som har det svårast. Den hårda högerpolitiken ligger fast, utförsäkrade kommer även i fortsättningen att behöva uppsöka socialkontoren, alternativt följa Fredrik Reinfeldts egna råd och låna pengar av anhöriga.

I valet i september kan vi påbörja resan mot ett solidariskt Sverige där vi tar hand om varandra.

Kalle Olsson (S), riksdagskandidat