Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens underliga logik

Svar artikel LT "(S) begriper inte sitt ansvar". Den uppräkning alliansen gör över satsningar som man hävdar regeringen gjort handlar om Sverige - inte om Jämtlands län! Det hjälper inte oss i vårt län att antalet apotek ökat i storstäderna eller att antalet vårdcentraler ökat i främst Stockholm. Vi måste ta ansvar för hur situationen är i vårt län och här ser vi inte resultatet av några satsningar från regeringens sida.

Tvärtom - vår situation är att sedan 2006 har landstingets ekonomiska resurser stadigt försämrats, trots att vi under perioden 2003-2013 höjt landstingsskatten med 1,30 kronor. Vi har dragit den allra sämsta lotten i regeringens ekonomiska lotteri genom att få den näst sämsta uppräkningen av landstingens intäkter, i hela landet. Detta kan inte annat än betraktas som en ojämlik och orättvis fördelning av landets gemensamma resurser.

I dag pågår ett utvecklingsarbete i landstinget som alla medarbetare känner till och är delaktiga i. Det pågår ett omfattande arbete för att få en vändning på landstingets ekonomi. Vi arbetar för att ingen ska bli utan vård eller få sämre vård än på andra ställen i landet.

Ansvaret för att alla invånare i Sverige ska få en lika bra vård faller tungt på landets regering. Detta måste upprepas. Trots alliansens ovilja att se att det hänger ihop, skattesänkningar och resurser till välfärden har ett starkt samband.

Det är inte så länge sedan oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) krävde att regeringen måste gå in med riktade pengar för att höja sjuksköterskornas löner samt att styrelseledamot Finn Cromberger (Fp) krävde att landstinget skulle uppvakta regeringen för en mer rättvis fördelning av statsbidragen. Dessa två förslag togs dock bort av alliansen då man ej tordes stå för dem i fortsättningen.

Vi i majoriteten tar ansvar för en vård utifrån behov och då behovet är större än resurserna kräver vi att regeringen fördelar dessa på ett rättvisare sätt än idag. Därför är ett regeringsskifte vid nästa val den enda framkomliga vägen för att få en rättvisare fördelning av landets gemensamma resurser.

Harriet Jorderud (S), ordförande landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel