Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens tårtfilm speglar debattklimatet

Med mindre än 50 dagar kvar till höstens riksdagsval skulle man kunna tro att det är dags för valrörelsen att hetta till snart. Än så länge har det varit relativt lugnt på valrörelsefronten. Alliansen har dock försökt spetsa till den lite med sin reklamfilm inför höstens val.

I Alliansens reklamfilm får vi se två tårtor. Två klassiska gräddtårtor med jordgubbar. Men under de 30 sekunderna filmen varar händer något med den ena tårtan. Den blir hälften gräddtårta, hälften smörgåstårta och garneras med ketchup. En tårta som speglar de rödgröna partierna. "Eftersom de rödgröna partierna inte lyckats komma överens om sin politik före valet, kommer de inte lyckas med det i år heller", säger en speakerröst.

"Vi håller vad vi lovar" är namnet på reklamfilmen. Ingenstans får vi höra vilka dessa löften är. Vi får däremot veta att "de rödgröna", i motsats till Alliansen, "inte kan komma överens". Det Alliansen inte säger är att det finns en tydlig skillnad mellan de rödgröna oppositionspartierna och Alliansen. Nämligen att Alliansen går till val tillsammans som ett regeringsalternativ, medan oppositionspartierna går till val enbart som sig själva. Vi vet ännu inte vilka partier som skulle bilda regering vid ett eventuellt regeringsskifte. Därför är det egentligen irrelevant att S, V och MP inte alltid håller med varandra i sakfrågor. Listan kan dessutom göras lång på områden där vi kan se åsiktssplittringar även bland regeringspartierna. För givetvis tycker alla partier olika. Annars hade det inte behövts flera partier. Regeringssamarbeten handlar om kompromisser.

Det skulle kunna gå att avfärda reklamfilmen som vad det är; en något otydlig film som inte direkt kommunicerar något annat än att "rösta på tårtan du vet hur den smakar". Men det är också ett tydligt exempel på en valrörelse som ibland mer verkar handla om att framställa sin motståndare som ett odugligt regeringsalternativ än att presentera konkreta politiska förslag. En valrörelse där debattklimatet är en kavalkad i smutskastning.

Den borgerliga regeringen vädjar nu till folket att rösta på dem ett val till. Men av regeringens valfilm att döma har de bara ett argument kvar: Att behålla nuläget. Problem i kommunikationen med väljarna uppstår då ganska snabbt när väljarna inte uppskattar nuläget. När väljarna säger: "Vi kanske inte vet vad vi får med en röst på ett rödgrönt parti- men vi tror att det kommer bli bättre än det vi har nu".