Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens fiende – sig själv

Lärare, ungdomar och föräldrar vet hur en vanlig matematiklektion går till.

 Alla elever sitter och håller varandra i händerna. Gruppen försöker sedan “känna in talen". Sedan försöker de uppleva en andragradsekvation. Till sist kollar man Wikipedia. Hela lektionen går att sammanfatta med ordet “flumpedagogik". Det är såhär det går till - i alla fall enligt finansminister Anders Borg (M).

Det var under ett seminarium förra veckan som han gick till attack mot skolan. Elever är för dåliga på att räkna på grund av Sveriges osedvanligt dåliga pedagogik. Elever får inte heller lägga tillräckligt med tid på att faktiskt plugga matte. Det kan verka märkligt att en finansminister som suttit i regeringen i sju år plötsligt förklarar krig mot svensk skola. Men Alliansen håller på med en spännande taktik - att gå i opposition mot sig själv. De kritiserar sin egen politik, backar från förslag och är alltid redo att byta åsikt.

Förslaget att sänka studiebidraget möttes av protester. Till sist backade regeringen. När SVT frågade Reinfeldt hur de tänkte svarar han “Vår poäng var att studenterna skulle få det bättre, få ut mer". När han får frågan om inte Alliansen förstod att folk skulle bli upprörda svarar han “det viktiga var att vara tydliga med vad vi vill åstadkomma".

Centerpartiet skapade och spred en bild över det viktigaste som Annie Lööf vill göra på området IT. Att riva upp IPRED var en punkt. Förvirrade människor svarade “Men ni röstade väl ja till det i riksdagen?". Att först protestera mot ett förslag, sedan rösta för det och under valåret säga att partiet vill riva upp beslutet verkar vara planen.

Lärare blev såklart rasande över Anders Borgs dryga gissning av vad som sker i svenska klassrum. Studenter undrar över glappet mellan att först vilja sänka studiebidraget, sedan dra tillbaka det och till sist höra Reinfeldt förklara att det viktigaste är tydlighet. Det går att alltid hålla med opinionen, att alltid vända kappan efter vinden. Men så fort någon frågar “varför gjorde ni isåfall tvärtom nyss" så blir det svårt att säga något trovärdigt.

Anders Borg har rätt i att det inte går att känna in ett mattetal. Men vi upplever just nu en regering som blivit beroende av att känna in trendmätningar och opinionsundersökningar. Det går att kolla på Wikipedia vilka förslag som partier röstat för i riksdagen men nu kritiserar högljutt. Alliansen har lyssnat på väljarna och förstått att de inte är så populära just nu. Därför gör de vad som verkar logiskt och galet på samma gång: de går opposition mot sig själv.

Linnea Swedenmark