Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen vill drogtesta unga

Alliansregeringen vill att det ska bli möjligt att göra drogtester av minderåriga. Detta ska kunna ske om det finns en välgrundad misstanke.

En sådan provtagning skulle kunna ske hos skolsköterskan och ska inte behöva vara kantat av för stor dramatik, de brösttoner som hörts om att det är fråga om någon form av kroppsvisitering känns för oss kraftigt överdrivna.

Drogtester ska inte utföras för att ”sätta dit” någon utan för att kunna hjälpa. Allt för ofta sätts insatser in när det är alldeles för sent. Kan vi upptäcka drogmissbruk innan det gått för långt finns det bättre förutsättningar att sätta stopp. Den unge och dennes omgivning måste få allt stöd som behövs för att kunna reda upp situationen och ta sig ur ett eventuellt beroende.

I normala fall ska föräldrar ge sitt medgivande, precis som det fungerar i dag. Testet kräver ett beslut från åklagare i varje enskilt fall. Det finns dock situationer som gör det befogat att genomföra tester även utan att föräldrarna uttryckligen gett sitt medgivande. Det kan handla om akuta situationer där man finner minderåriga och där allt tyder på att de är drogpåverkade men där det inte går att nå föräldrarna eller så är de inte intresserade. Då är det en skyldighet att ändå ingripa. För barnets skull.

Else-Marie Lindgren (KD), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel