Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen ger inga besked till väljarna

Få saker har under den senaste mandatperioden behandlats så flitigt i länets tidningar som arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och de mera lokala frågorna om uranbrytning och rovdjurspolitik.

Det är lätt att hävda att man med den borgerliga arbetslinjen lyckats minska både antalet arbetslösa och antalet sjukskrivna genom att tvinga över dem till andra, kommunala ersättningsformer.

Människor blir inte mindre sjuka och arbetslösa för att man gör försäkringssystemen omöjliga att utnyttja. Detta visar dagens sjuk och arbetslöshetssiffror.

Vi har sett exempel på människor som hamnat i missär, blivit utslagna och i flera fall sett som enda utväg att ta sina liv.

De båda systemen har varit föremål för demonstrationer och protester, men fortfarande, ett par veckor innan valet får vi inga besked om denna omänskliga arbetslinje ska bestå. Någon humanare försäkringsmodell har i vart fall inte presenterats.

Socialdemokrater i regeringsställning vill verka för att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna verkligen blir det stöd som utsatta har rätt att kräva.

I den borgerliga alliansen är det M oderaterna som styr och för en tid sedan fick vi i länsmoderaternas valmaterial se att man är positiv till brytning av uran. Vi vet att det i delar av länet talats om att öppna gruvor för brytning av just uran. Vi vet också hur detta påverkar miljön i stora områden runt gruvan.

Exemplen på hur radioaktivt material spridit sig via luft och vatten är många. I kölvattnet följer sjukdomar som cancer och missbildningar. Detta är vad moderaterna vill.

I dag kan den kommunala vetorätten sätta stopp för sådan brytning, men en moderatledd regering är alltså beredda att avskaffa detta instrument.

Socialdemokrater i regeringsställning säger nej till uranbrytning i Sverige eftersom kärnkraften på sikt måste fasas ut.

Inför valet 2006 var rovdjursfrågan het i Sverige, framför allt i de delar av landet som hyser den svenska vargstammen och här i länet med en allt för stor och snabbt växande björnstam.

Då lovade Moderaternas företrädare i jaktfrågor runt och tungt, medan vi Socialdemokrater förespråkade lokalt inflytande och lokal beslutanderätt i dessa frågor.

I dag är både vargstam och björnstam större liksom problemen för dem som ska leva i de drabbade områdena. De borgerliga löftena sprack.

Enligt bondfångerimodellen går nu Centern ut och lovar ett vargfritt län, fastän man vet att till och med kommande års vargjakt är i fara på grund av en anmälan till EU.

Socialdemokrater i regeringsställning föreslår att dessa frågor ska ställas under lokalt inflytande och lokala beslut.

Den borgerliga alliansen går helt upp i frågan om ytterligare skattesänkningar till de välbeställda och struntar i att väljarna vill ha klart besked i ovanstående frågor. I stället föredrar man att lägga den blöta filten över.

Gunnar Sandberg (S) Riksdagsledamot

Susanne Hansson (S) Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel