Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen ger ”bortglömda” en ny chans

S-riksdagsledamöterna Berit Andnor, Gunnar Sandberg och Marie Norden påstår att det pågår en ”moderat jakt på sjuka för att sänka skatten”. Inget kan vara mera fel.

Alliansregeringen satsar mera än nån regering tidigare på rehabilitering och att verkligen hjälpa de människor som är sjukskriva och sjukpensionerade. Då Berit Andnor var socialminister sjukpensionerades det 140 personer varje dag – året runt. Då var svenskarna kanske världens friskaste folk men ändå var vi de mest sjukskriva och med störst andel sjukpensionärer. Nästan ingen fick en chans att komma tillbaka till arbetslivet eftersom regeringen Persson såg sjukpensionering som ett sätt att frisera arbetslöshetssiffrorna.

Nu får de flesta sjukskrivna en tidig kontakt med arbetsförmedlingen och detta har redan gett resultat.

Massmedia har sista tiden visat fler olika exempel på hur lyckad reformen varit. Många som framträtt i tidningar och TV säger sig fått en ”andra chans”. Av de 14 700 som gick över till arbetsförmedlingen vid årsskiftet uppger i dag 60 procent att de i dag huvudsakligen har inkomst från lön och att 6 procent startat eget företag. Detta måste väl till och med Socialdemokrater tycka är bra. Människor som tidigare ”glömts” bort har nu fått en chans att komma tillbaka i gemenskapen som ett eget arbete kan vara.

Skillnaden mellan vänsterpartierna och alliansen är tydlig på många områden. Denna är en av dem. Vi i alliansen vill att människor ska få komma till sin rätt och få chansen att komma tillbaka till arbetslivet på rimliga villkor. Vänsterpartierna vill ”parkera” dem i en oändlig sjukpenning. Vem tänker man på då? Uppenbarligen inte den enskilda människan om man lyssnar på alla dem som fått en andra chans .

Pär Jönsson (M) Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel