Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen beroende av (SD)

Annons

Fredrik Reinfeldts hårda retorik mot Sverigedemokraterna har tyvärr inte följts upp av politisk handling. Reinfeldt och Alliansen har den senaste mandatperioden gjort sig beroende av SD, och när Alliansen går till val i höst är det med Sverigedemokraterna i baksätet.

Högerregeringen gör allt de kan för att få väljarna att tro att det skulle innebära osäkerhet att rösta på Socialdemokraterna. Deras eget förhållande till SD tyder på motsatsen. Alliansregeringen har styrt i minoritet sedan valet 2010. Det är föga troligt att de gör ett bättre val i år och opinionsläget sliter nu hårt på Alliansen. De senaste opinionssiffrorna ger dem ett stöd runt 37 procent, och med risk för att minst ett av Allianspartierna åker ur riksdagen blir det tydligt att det enda regeringsalternativ de kan erbjuda är en minoritetsregering.

För att då få majoritet för sina förslag i riksdagen återstår bara att söka stöd av Sverigedemokraterna på högersidan. Det är så man gjort hittills, och det är en verklighet som man som väljare måste ta ställning till i höstens val. Vill man riskera att få en svag borgerlig minoritetsregering som klänger sig fast vid makten med hjälp av Sverigedemokraterna, eller vill man se en handlingskraftig och samarbetsinriktad regering som leds av Stefan Löfven?

Så sent som i höstas stödde Sverigedemokraterna den enskilt största satsningen i den borgerliga regeringens budgetproposition 2014: det femte jobbskatteavdraget. Det var först efter att Jimmie Åkesson gav Reinfeldt sitt medgivande som förslaget om skattesänkningen presenterades för riksdagen. Sverigedemokraterna röstade då för ett femte jobbskatteavdrag och ökade klyftan mellan skatt på arbete och pension ännu mer. Där visade Reinfeldt tyvärr att han är beredd att driva igenom stora reformer med hjälp av Sverigedemokraterna. Han avvisar SD i tal, men räknar med deras stöd i praktiken.

Tittar man närmare på förhållandet så blir det tydligt att när Alliansen står emot något av de rödgrönas gemensamma förslag röstar Sverigedemokraterna med regeringen i nio av tio fall. Det handlar om allt från arbetsmarknadspolitik till att SD stödde regeringens förslag om RUT-avdrag för privat läxhjälp. Listan kan göras lång. I nio av tio fall får regeringen igenom sin politik tack vare Sverigedemokraterna.

Vi kan undvika att Sverige får en blåbrun sörja till regering efter den 14 september, men då krävs det att man röstar på en samarbetsinriktad regering som leds av Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagskandidat, Per-Göran Skoog, ordförande LO-facken Jämtlands länn Gunnar Sandberg (S), riksdagskandidat, Marie Nordén, ordförande S-kvinnor Jämtlands län, Maja Hedén (S), ordförande Jämtlands läns SSU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel