Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allansens svek

Alliansregeringen har valt att ansluta Sverige till en försvagning av EU:s klimatpolitik. Det är ett svek mot alla som vill att klimatfrågan ska tas på allvar, mot barn och framtida generationer. Men det är också ett svek mot dem som vill att Sverige ska stå upp och göra skillnad i världen.

FN:s vetenskapliga panel har visat att det är möjligt att undvika katastrofala klimatförändringar, men att det är extremt bråttom. Avgörande är att alla världens länder minskar användningen av kol, olja och andra fossila bränslen genom att använda energin effektivare och byta till förnybar energi.

Alliansen har nu sagt nej till att EU ska fortsätta ha bindande mål för förnybar energi och energieffektivisering. Sverige har tidigare varit en av de drivande krafterna för en mer ambitiös klimatpolitik, men alliansregeringen sviker ansvaret för barnen och framtiden. Nu vill de att Sverige ger upp klimatkampen och blir ett av de länder som tycks likgiltiga eller uppgivna inför framtiden.

Detta får konsekvenser. När Sverige ger upp kampen försvinner en viktig positiv kraft inom EU, unionens klimatpolitik försvagas. Då minskar även möjligheterna för EU att driva på för ett globalt, rättvist och bindande klimatavtal vid FN:s klimattoppmöte i Paris nästa år.

EU:s vägval påverkar utvecklingen i hela världen. Att stå upp i kampen för klimatet är en självklarhet för oss som tänker på framtiden. Men Alliansens svek blir än mer obegripligt eftersom det ger stora fördelar även här och nu. EU-kommissionens analys visar att det skapar över en halv miljon nya jobb, minskar beroendet av rysk gas och kolkraft, sänker energikostnaderna och förbättrar folkhälsan.

Klimatkampen är en win-win. Det har regeringarna i Danmark, Tyskland och flera andra länder förstått och de tar den strid som alliansregeringen sviker. Sverige bör stå upp vid deras sida och trycka EU framåt, istället för att vika ner sig och bli ett av problemländerna. Men för att det ska hända behövs en ny regering som tar Sverige tillbaka till en frontposition och driver EU åt rätt håll.

Lise Nordin (MP), riksdagsledamot

Anna Hildebrand (MP), ordf i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel