Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allan Weinhagen

Rektor Allan Weinhagen har avlidit 95 år gammal.

Annons

Allan var född och uppvuxen i Skåne. Efter akademiska studier som avslutades med filosofie doktorsgrad tillträdde han 1947 en lektorstjänst i geografi och historia vid dåvarande Östersunds högre allmänna läroverk, sedermera Wargentinsskolan. 1956 efterträdde Allan Torsten Sävborg som rektor för läroverket.

Under Allans tid som rektor blev läroverket ett framgångsrikt provårsläroverk och under en tioårsperiod introducerades cirka 200 nyutbildade lärare i sitt nya yrke genom Allans och kollegiets erfarna handledning. Många av dem valde att stanna kvar i Östersund.

Under sin nästan 25-åriga rektorstid intog Allan en central position i skolstaden Östersund och vann allmän respekt både som försvarare av kvalitet och bildningsideal och genom att vara öppen för förändring och utveckling. Wargentinsskolans gamla devis ”Tradition och förnyelse” personifierades på många sätt av Allan.

För dem som arbetade i Wargentinsskolan var Allan rektor med stort R. Både genom sin vetenskapliga skolning och sin mångåriga erfarenhet och kunskap om skolan intog han en oomstridd ledarposition. Men Allan var ingen anonym chef på långt avstånd från verksamheten utan drevs i sitt rektorskap av ett stort engagemang för såväl personal som elever och han var alltid beredd att lyssna, ge goda råd och uppmuntra medarbetarna de dagar det kändes tyngre än vanligt att uppbåda kraft inför mötet med en kanske inte alltid så motiverad klass.

Många är vi, elever och kollegor, som med tacksamhet minns Allan Weinhagen och som i dag tillsammans med hans nära och kära sörjer hans bortgång. En skolman i ordets rätta bemärkelse har lämnat oss.

Rektorer och chefer

vid f d Wargentinsskolan

genom Jan Johansson

Mer läsning

Annons