Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ville känna på förskolans nya tavla

/
  • Konst för barn ska tåla att både tittas och kännas på. När invigningen var över blev det rusning till den nya tavlan.Foto: Håkan Luthman
  • Med applikation och broderi, allt för hand, har Maud Hedén skapat förskolans nya konstverk. En del av tygerna har hon färgat själv. ”Det var svårt att få tag på grönt”, säger hon.
  • Ett sagolandskap med massor av roliga detaljer. Bland annat finns här en hare som går att ta loss och använda som handdocka.

Till tonerna av Hoppe Hare, Imse Vimse och Här kommer Pippi Långstrump invigdes det igår, Maud Hedén Wikanders nya konstverk för förskolan i Hackås.

Annons

När förskolan flyttades från Hovsliden till skolan avsattes som brukligt en halv procent av ombygg-nadspengarna till konstnärlig utsmyckning. Jobbet gick till Maud Hedén Wikander, som fick i uppdrag att göra ett textilt konstverk med Astrid Lindgren-tema.

– Men det blev för svårt. Astrid Lindgrens figurer är så kända i sina originalversioner, så dem ger man sig inte på hur som helst. Det fick bli ett mer allmänt fantasilandskap med sagotema istället. Fast en Pippi Långstrump har jag med, säger Maud Hedén Wikander.

Men visst finns här också annat som minner om Astrid Lindgren. I en av de stora trädstammar som ramar in bilden finns ett skattgömma, där barnen invigningsdagen till ära hittade en saftflaska.

– Pippi hittade sockerdricka, men det dricker vi inte här så därför var det saft i stället, förklarar dagisbarnet Emma bestämt.

Bullerbyn skymtar i ena hörnet, men man kan också känna igen Hackåsbygden där kulturen lever och frodas, där man målar, musicerar och spelar teater.

– Och så har jag lagt in en fotbollsspelare, för det ville skolans rektor P-O Larsson ha med, säger Maud Hedén Wikander.

När den officiella invigningen är över blir det rusning till tavlan.

Alla barn vill se och känna på nära håll.

– Titta, där är huset som jag bor i, säger Noah.

Och vad tycker ni är allra finast på tavlan?

– Allt är fint, säger Tilda.

Mer läsning

Annons