Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla ungdomar förtjänar ett sommarjobb

En sextonåring i Alvesta tjänar tre gånger så mycket som en lika gammal person i Hallsberg gör på sina respektive sommarjobb. Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, gör varje år en kommunundersökning gällande just sommarjobb och feriepraktik, och det är i den vi kan se att lönerna och chansen att få ett sommarjobb eller en feriepraktikplats skiljer sig mycket mellan landets kommuner.

Undersökningen, som skickades ut till Sveriges samtliga 290 kommuner och besvarades av 213, visar visserligen på positiva tendenser. Fler och fler kommuner satsar på att erbjuda sommarjobb. Men det är också fler som söker sig till kommunen i förhoppning att få ett jobb. I en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ser vi att endast fem kommuner erbjuder sommarjobb eller feriepraktik till alla ungdomar som söker. SKL:s prognos inför sommaren 2014 visade också att 7 av 10 kommuner inte kan erbjuda fler platser än i dagsläget utan att få ekonomiskt tillskott för att kunna täcka upp lönekostnaderna.

De stora löneskillnaderna mellan olika kommuner är svårtolkade. En sextonåring kan tjäna allt mellan 33 och 108 kronor på sitt sommarjobb eller sin feriepraktik. En majoritet, 77,5 procent, av kommunerna uppger att de samarbetar med fackliga organisationer vid lönesättningen. Ändå är det tydligt att vilken kommun man bor i har stor inverkan på lönen. Det är inte orimligt att tänka att det hänger ihop med olika kommuners ekonomiska läge.

Undersökningen från SSU säger ingenting om vilken typ av arbeten som kommunerna har förmedlat. Förhoppningsvis har många valt att satsa på sommarjobb inom välfärden, där det behövs ännu mer denna sommar än vanligt. Däremot går det utläsa att knappt en fjärdedel av kommunerna samarbetar med näringslivet för att förmedla sommarjobb. Tråkigt, eftersom det kan innebära att många potentiella sommarjobb försvinner.

Det är mycket som brister i dagens arbetsmarknad för unga. Med en ungdomsarbetslöshet på ungefär 25 procent är det extra viktigt att ha en väg in på arbetsmarknaden. Alliansregeringens lösning på ungdomsarbetslösheten har varit sänkt ungdomsarbetsgivaravgift och sänkt restaurangmoms. Båda dessa sänkningar har visat sig vara verklösa. Både Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Konjunkturinstitutet har bekräftat att de ungdomar som fått jobb via åtgärderna varit få i förhållande till åtgärdernas kostnad. De 15 miljarder kronor som sänkningarna tillsammans kostar i förlorade skatteintäkter varje år hade kunnat användas till något vettigare. Exempelvis att erbjuda alla gymnasieungdomar sommarjobb eller feriepraktik.

Sommarjobb och feriepraktik för gymnasieungdomar ger inte bara lite extrapengar i plånboken, det ger också arbetslivserfarenhet, referenser och kontakter. Det är en väg in i arbetsmarknaden som ingen ska behöva missa.