Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla Sveriges kriminalsökhundar är nu i länet

Sveriges samtliga kriminalsökhundar är den här veckan i länet för att träna. De flesta övningarna sker på Frösön men även andra ställen i länet är aktuella. Kriminalsökhundar kan hitta döda personer i vattnet och nedgrävda i marken.

– Länet har bra förutsättningar när det gäller träningar av det här slaget och vår hundgrupp inom Jämtlandspolisen är mycket aktiv när det gäller att hjälpa till att ordna övningar både på land och ute i vattnet, säger Jörgen Modin, chef för hundgruppen inom Östersundspolisen.

– Många av de poliser som tidigare varit här och tränat har frågat om de finns möjlighet att vi gör om övningarna i länet, det är ett bra betyg för oss.

Det var femton hundar med förare som kom till Frösön under måndagsmorgonen och de fick genast ge sig ut på olika uppdrag. Några i gruppen skulle söka efter nedsänkta kläder i sjön. Kläder som döda personer haft på sig. Hundarna är tränade att känna dofter i vattnet.

– Men det är mycket som spelar in som vattendjup, väder och vind samt strömmarna. Men oftast så hittar hunden den vi söker, säger Jean Jonsson från Östersundspolisen, som var den som sänkte klädbyten utanför Kungsgårdsviken under gårdagen.

Andra hundpatruller fick söka efter kläder nedgrävda i backen i skogen inom gamla F 4:s område. I Haxäng nära Brunflo fick några hundar uppdraget att göra ett eftersök bland kor och andra djur för att se hur de reagerar på främmande lukter.

– Jag har varit i Jämtland tidigare med min hund och det är skönt att vara tillbaka, säger Leif Malmgren polisinspektör från Stockholm. Här är det fina förutsättningar för oss att kunna träna våra fyrbenta vänner. Dessutom är naturen fantastisk fin här.

Lika positiv är Mikael Christiansson från Göteborg.

– Helt klart är det värt att åka 100 mil för att få komma hit upp, tycker han.

Jörgen Modin berättar att hundarna också tränas i spermasök, som kan vara aktuellt vid våldtäkter.

– Hundarna kan hitta igen platsen för våldtäkten om vi bara har en liten spermafläck att gå efter, säger han.