Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla stereotyperna är med

Originaltitel: Planes - fire and rescue
Premiär: 29 augusti 2014 Biostaden, premiär 7/9 Brunflo Ordenhusbio
Svenska röster: Björn Bengtsson, Niklas Falk, Fredrik Dolk med flera
Regi: Roberts Gannaway
Speltid: 1 tim 30 min
Censur: 7 år

"Bilar" lär vara den mest inkomstbringande filmen Disney någonsin gjort. När det gäller kringprodukter, vill säga. Fortfarande åtta år efter premiären har varje leksaksaffär i världen figurer från den filmen på hyllorna.

Den första "Flygplan"-filmen härom året var en förlängning av det "universumet". Medan ettan uppenbart gjordes enbart för leksaksindustrin är den andra filmen faktiskt bättre.

Dusty Spridenfält, det lilla propellerplanet från den första filmen, måste avbryta sin tävlingskarriär som racerflygare och tar i stället jobb som brandbekämpande flygplan.

Men först måste han förstås utbilda sig i en brandmannaskola. Och vips kan Disney introducera åtminstone tio nya figurer som varje treåring med självaktning måste tjata på sina föräldrar att få som leksaker.

Det är den tuffa men rättvisa brandchefen, den spralliga tjejen, den lugna indianen, den saktmodige veteranen och den Krösus Sork-aktiga oansvarige kapitalisten, samt förstås de humoristiska sidekickarna. På klassiskt Disneysätt passar de in i alla stereotyperna.

Men efter de stora bränderna i Västmanland är tajmingen bra för en animerad Disney-film där modiga brandflygplan står i centrum. Alla som sett bilderna från Bergslagen lär göra kopplingen direkt och Dustys äventyr är den här gången på ett djupare plan.

Det är mer allvar i berättelsen och det blir riktigt spännande bland flammorna när den oundvikliga eldsvådan blir filmens klimax.

Mikael Forsell/TT

mikael.forsell@tt.se