Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla ska ha jobb med bra villkor

Annons

Ingen ska behöva jobba år ut och år in som timvikarie, extraanställd eller med kontrakt på några månader i taget som kanske inte förlängs. Många arbetsgivare utnyttjar i dag tillfälliga anställningar. Istället för att anställa så många som verkligen behövs, har de en lista på personer som rings in dag för dag. Det kan vara timvikarier eller bemanningsanställda. De tillfälliga anställningarna, inhyrning från bemanningsföretag och krav på att frilansa med F-skattesedel breder ut sig i allt fler branscher och yrken. Övertidsarbetet har ökat dramatiskt, samtidigt som deltidsarbete gör det omöjligt för många kvinnor att leva på sin lön. Deltidsarbete innebär också att anställda ofta hamnar lite vid sidan av på jobbet, inte erbjuds utbildningar eller nya arbetsuppgifter och får sämre löneutveckling. Deltidsanställda förväntas även kunna ställa upp med kort varsel om någon blir sjuk. Blir man själv sjuk eller tar ut föräldraledighet får man låg ersättning. Och i slutändan en låg pension.

Med västvärldens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring har Sverige också blivit ett land där människohandel och rent slaveri florerar. I myggiga bärskogar, stekheta diskrum och på livsfarliga byggarbetsplatser jobbar tusentals människor som lurats hit på falska premisser. Utan möjlighet att ställa krav eller ta sig härifrån. Den söndertrasade, otrygga arbetsmarknaden förvärras av alliansens arbetslinje. Hög arbetslöshet, försvagade fackförbund och en uppluckrad arbetsrätt bäddar för allt billigare och mer utbytbar arbetskraft. Vem orkar, vem vill egentligen jobba utan trygghet, inflytande eller mening? 

Vänsterpartiet vill:

# Sätta ett tak för hur länge man kan vara tillfälligt anställd, så att fler får möjlighet till ett fast jobb.

# Skärpa lagstiftningen vid inhyrning från bemanningsföretag.

# Stärka rätten till heltid i Lagen om anställningsskydd så att heltid blir en rättighet och deltid en möjlighet.

Vänsterpartiet tar kampen för allas rätt till ett arbete med bra villkor, för fasta anställningar, rimliga arbetstider och lika lön för lika arbete.

Lena Olsson (V) Riksdagsledamot  

Christina Hedin (V) Distriktsordförande Vänsterpartiet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel