Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla (samtida) helgons dag

Annons

Alla helgons dag ger tillfälle till eftertanke. Det är därför en helg med en speciell värdighet. Hösten lyfter av hatten för vintern. De döda bereds plats i våra hjärtan. Livet går in i en ny rytm.

Eftersom inte alla helgon fick plats i almanackan skapades redan på 700-talet en särskild dag för alla dem som blev över. Till exempel Kristofer som jag själv ofta vänder mig till med bön om lyckosam resa. Den helige Kristofer är de resandes skyddshelgon. Jag rådfrågar ofta Heliga Birgitta eftersom hon är skyddshelgon över Europa. Birgitta är en av de få svenskar som helgonförklarats.

Vilka svenskar skulle bli helgonförklarade i dag? Om de sekulariserade svenskarna fick stå för beatifikationsprocessen skulle miljövänner kollektivt helgonförklaras. Varje tidsepok har sina heliga kor, dagens änglar (utan minsta smuts på vingarna) är miljövännerna. I massmedia intervjuas Gustav Fridolin, Greenpeace och Svenska Naturskyddsföreningen som vore de objektiva orakel, miljögudar över alla särintressen. Eftersom en majoritet av Sveriges radios och SvT:s journalister röstar på Miljöpartiet är det inte politiskt korrekt att ifrågasätta tingens ordning.

Förr var ekonomer ett gudasläkte men uppträder nu utan helgongloria. År efter år var ekonomernas enda råd: "Nu gäller det att sitta still i båten" eller "Man ska inte lägga alla ägg i en korg". Med dessa klämmiga ekonomiska tips hade ekonomer lösningen på alla problem, tills Lehman Brothers gjorde slut på saligheten.

Nu har ekonomerna ersatts av kockar som de moderna helgonen. Överallt dyker denna yrkesgrupp upp och överöser oss mikrovågsfolk och halvproduktmänniskor med recept och pikanta råd. Aldrig handlar det om rotmos med fläsklägg utan komplicerade saker med ingredienser som ingen kristen människa hört talas om. De helgonförklarade kockarna kan uppträda hur som helst i studioköket: klia sig i håret över maträtterna, sträcka våta, håriga armhålor över läckerheterna så att armsvetten droppar i löjromscrèmen och rödingcevichen.

Bland individer borde Jonas Gardell helgonförklaras. Ingen annan kan så betagande prata om kungahuset, gayparader och Jesus. Att sedan Bibelkunniga som docent Erlandsson och professor Caragounis kallat Gardells bok Om Jesus (2009) för en "störtflod av hugskott, sakfel och förvrängningar av bibelfakta" spelar liksom ingen roll. Helgonförklara honom nu!

Om vi lyfter blicken bortom 50-skyltarna finner vi genast ett par aktuella helgonöden. Den 20 oktober dog Jovanka Broz Tito 88 år gammal i Belgrad. Jovanka blev förskjuten som "Sovjetagent" och in i det sista vanärad av de serbiska myndigheterna. Hennes tålmodiga Golgatavandring gör henne till folkets helgon.

En som däremot blev fråntagen sin helgonstatus är Georgiens Micheil Saakasjvili som efter tio år lämnar presidentposten. Ingen kan säga annat än att Saakasjvili var en statschef med visioner att föra Georgien närmare USA och Europa. Det land han nu lämnar över till sin efterträdare är till ytan 20 procent mindre sedan Abchazien och Sydossetien knoppats av med rysk

hjälp. Mycket gott kan sägas om Saakasjvili men också tillräckligt mycket dåligt för att beröva honom hans tidigare helgonstatus.

Alla läsare tillönskas en god Alla helgons dag med uppmaningen att göra egna listor över samtida helgon.