Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla partier lovar mindre barngrupper


Kan du lova att det blir mindre barngrupper i förskola & skola?

Den frågan ställde Moa Lundstedt på Frösön till våra lokala politiker i Östersunds kommun.
Så här svarade politikerna.

Miljöpartiet. Karin Thomasson, kommunalråd:

JA Vi planerar redan nu för ett antal nya förskoleavdelningar som gör att vi kan sänka antalet barn från 18 till 17. På sikt vill Miljöpartiet sänka ännu mer, och framför allt differentiera mellan äldre och yngre barn. Vi vill också ha max 5 barn per pedagog.

Vänsterpartiet. Christina Hedin, första namn till Östersunds kommun:

JA I grund och botten handlar det om resurser. Vänsterpartiet vill satsa mer pengar i skola och förskola både på riksnivå och i Östersunds kommun. I kommunen vill vi höja skatten, bland annat för att kunna minska barngrupperna i förskolan och ge stöd till elever med särskilda behov redan från nästa år.

Moderaterna. Pär Jönsson, oppositionsråd:

JA Tveklöst! Moderaterna har varit emot de större barngrupper i förskolan som (s) drivit igenom. Vi säger max 17 barn redan 2017 och på sikt 16 barn i varje grupp. Politik måste hålla ihop. Man kan inte säga en sak nu i valet och spara varje år, senast nu i våras, som (s) gjort. Vi i alliansen (M, FP & KD) har lagt mera pengar till skolan i våra budgetar. Bättre skolhälsovård, mera öppet på fritidsgårdar och återinförd fältarbetsgrupp.

Centerpartiet. Carina Asplund, kommunalråd:

JA Vi kommer att arbeta för att det ska bli mindre barngrupper. För att det ska lyckas så måste vi bygga nya förskolor. Det är redan nu planerat för två nya förskolor på Hovvallen och på Remonthagen vilket innebär 8 nya avdelningar.

Kristdemokraterna

JA Ur valmanifestet: Tillåta de kommuner som vill minska småbarngrupperna, att höja maxtaxan med 100 kronor för det första barnet. För varje krona som föräldrar betalar i höjd maxtaxa bidrar kommunerna själva med en krona och staten med två kronor. Det innebär 1,4 miljarder mer för att minska gruppernas storlek

Lillemor Brandum, distriktsordförande.

Socialdemokraterna. AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande:

JA Vi socialdemokrater i Östersund lovar att minska barngrupperna från 18 till 17 barn i förskolan. Med en socialdemokratiskt ledd regering i Sverige efter höstens val kan vi minska barngrupperna mer och lovar att i småbarnsgrupperna ska det vara högst 15 barn. Vi kan då också göra satsningar på skolan och då framförallt i de tidigare klasserna.

Sverigedemokraterna. Peter Johansson, sekreterare Jämtland/Härjedalen:

JA Vi skall arbeta för att minska barngrupperna. Max 5 elever per pedagog i förskolan. 14 elever mellan årskurs 1-3. 16 elever mellan årskurs 4-6 och 18 elever mellan årskurs 7-9. Detta vill vi arbeta för inom Östersunds kommun.

Folkpartiet. Pär Löfstrand, länsordförande:

JA Barngrupperna i förskolan och förskoleklassen är en fråga som vi i Folkpartiet i Östersund har stridit för i nästan 10 år. Det är riktigt synd att den styrande majoriteten prioriterat ner skolan. Det positiva är att medborgarna nu fått upp ögonen för hur det är. Vi i FP vet vad forskning säger och lovar mindre barngrupper i förskolan och skolans tidigare år om vi får väljarnas förtroenden nästa mandatperiod.