Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla måste få vara med

Demokrati är viktigt för där har vi alla en röst, vi ska alla vara lika inför lagen. Skolan ska vara till för alla. Så fort vi blandar in föräldrars privata ekonomi i skolan skapar vi problem. Det kan ex. vara svårt för några att ha råd med att vara med på insamlingar till utlandsresor, klasskassor, utflykter, blommor till läraren, trivselkassor mm. För att kunna delta på alla aktiviteter runt detta tillkommer kostnader för skjutsar för de som ej bor i centralorterna. Föräldrar med knaper ekonomi får svårt att få ihop till dessa avgifter även om de är låga, många bäckar små. Detta får konsekvenser för barnen. Det vore bättre att hålla all ovannämnd aktivitet helt utanför skolan. Inget barn ska behöva känna sig utan för klassen för att föräldrar inte har råd eller möjlighet att delta i dessa insamlingar. De som har råd måste avstå i solidaritet med de som ej har, för barnens skull.

De fastigheter som vi äger kommunalt har vi alla vår demokratiska rätt att bry oss om och tycka till om. Så är inte fallet om det är privatägt. Kommunen är inget företag som behöver gå med vinst. Det behövs inget varumärke för det är ingen vara som ska säljas. Allt vi äger tillsammans är demokrati, vi har rättigheter där som inte finns i det privata. Därför är det viktigt att motverka vänskapkorruption inom kommunalverksamhet. Vi måste organisera och delegera på ett sådant sätt att makten tas bort från personnivå och läggs till de folkvalda forumen där det förs protokoll och kan ske insyn med olika politiska perspektiv. En socialnämnd är ett sätt att göra detta på. En nämndorganisation i kommunen ger medborgarna möjlighet att utnyttja sin a demokratiskarättigheter genom ökad insyn och ökad rättsäkerhet. Dessutom blir ekonomin överskådligare då varje nämnd har egen ekonomi att redovisa inför fullmäktige. I det socialutskottet vi har nu är inte alla partier representerade, alla medborgare har alltså inte någon som de kan känna företräder dem politiskt. Inte heller är utskottet ansvarig för sina beslut utan det är kommunstyrelsen, som inte har någon inblick i utskottets resonemang och förehavanden. Vi ska ha en organisation som är enkel, rättsäker, demokratisk och som gör det enklare för anställda att utföra sitt arbete. Vi är inga kunder i behov av varumärke för ökad försäljning av vår kommun. Vi är medborgare i en demokratisk organisation, vi ska alla vara lika inför lagen och vi har lagstadgade rättighet oavsett om vi är fattig eller rik.

Sara Lindström (V) Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel