Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kommuner i länet kräver ett fängelse i Östersund

Alla kommuner i länet kräver att det byggs en anstalt i Östersund.

– Det är viktigt för hela länet. Fängelset är en gemensam fråga, säger Gottfrid Jonsson, kommunalråd i Härjedalen.

Lars Nylén, kriminalvårdens generaldirektör, kom till Östersund för en träff med kommunpolitiker, landshövding Britt Bohlin och polismyndigheten på måndagskvällen. Då fick han en skrivelse som alla kommunalråd i länets kommuner skrivit under.

Gottfrid Jonsson (S), kommunalråd i Härjedalen, är en av dem som skrivit under.

– Dels handlar det om att arbetstillfällena fängelset ger är en ersättning för jobben som försvann i och med garnisonsnedläggningen. Och det är svårt att få till nya jobb i länet, det är i princip bara besöksnäringen som ökar, säger Gottfrid Jonsson.

Han tycker också att det är viktigt för den enskilda medborgaren eftersom att frågan om ett häkte hör ihop med fängelset.

– Att resa till Härnösand är alldeles för långt, säger Gottfrid Jonsson.

Som det är nu finns ett provisoriskt häkte i polishuset i Östersund. Men det är ingen långsiktig lösning och kom endast till genom att det skulle byggas ett fängelse på sikt.

"Det vore utomordentligt olyckligt om vi hamnar i en moment 22-situation där myndighet och regeringskansli inte kan finna en gemensam lösning", står det i brevet till Lars Nylén.

Motiveringen till kravet att Kriminalvården ska hitta formerna för att fatta beslut om att bygga är bland annat de kostnader som redan nu lagts ned i projektet, 155 miljoner kronor i projektering, samt den svåra arbetsmarknadssituationen i länet.

"Vi kan också konstatera att Kriminalvården med nuvarande klienttillströmning och dagens föråldrade och orationella anstalter inte kommer klara sitt grunduppdrag att bedriva en effektiv och human kriminalvård utan att få det planerade tillskotten i form av anstalterna i Östersund och Haparanda", står det också i brevet.