Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan vara med i ett sådant här lopp


St Olavsloppet har genom åren endast varit till för löpare. Men det håller kanske på att ändras. För första gången i St Olavsloppets historia finns det nämligen ett lag som rullar sig genom alla sträckor.

IK Skabbräven har varit ett säkert inslag i St Olavsloppet under flera år. Nytt för i år är dock att laget anmält två lag, varav ett är helt rullande. Detta innebär att lagets medlemmar tar sig fram medelst ett rullande hjälpmedel, exempelvis genom olika sorters sittcyklar. Jonas Danvind, lagets ledare och eldsjäl förklarar att ledordet är inkludering.

– I år jobbar vi för inkludering i i St Olavsloppet, vi tittar också på hur man kan utveckla loppet vidare. Vi tittar på hur man skulle kunna räkna om löpande tider, så om din granne skulle köra (med rullande hjälpmedel) så skulle man kunna ge honom en motsvarande löptid. Den är inte exakt, men det gör det mer jämlikt och i det här fallet mer inkluderande så att man kan vara med på liknande villkor, berättar Jonas.

De allra flesta i laget besitter någon form av funktionsnedsättning, däribland olika typer av förlamningar eller medfödda åkommor. Att människor med funktionsnedsättningar drabbas av psykiska och fysiska problem i mycket högre utsträckning än människor utan funktionsnedsättningar är också ett stort skäl till bildandet av det rullande laget.

– Det är lättare att hamna i ett utanförskap och då kan vi göra ett effektivt arbete genom att ha med ett lag i St Olovsloppet. Jag vill att alla ska kunna vara med i det här sociala eventet och känna att man är en del av helheten, precis som alla andra. Idrotten kan göra mycket med sina medel.

En av de som deltar är Sonia Elvstål, känd från bland annat SVT:s Mot alla odds, som förlorade ena underbenet i en olycka. Hon fick ta den tunga slutsträckan under onsdagen, den branta vägen upp till Sandvika vid gränsen.

– Sista backen var riktigt tung, men det gick bra, bättre än jag hade förväntat mig, säger Sonia.

Vad säger du om konceptet med ett rullande lag?

– Jätteroligt faktiskt, och jag har ju inte varit med tidigare men jag har hört talas om Skabbräven. Det känns jättekul att testa rulla hela vägen.