Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan inte rösta

Först för 25 år sedan fick Sverige allmän rösträtt, då även personer med intellektuell funktionsnedsättning fick rätt att rösta. Lite har hänt. Senaste mätningen visade att i gruppen valde åtta av tio att inte rösta.

Föreställ dig att 8 av 10 kvinnor inte röstade, eller att 8 av 10 utrikesfödda inte röstade i allmänna val. Vilket ramaskri. Krav skulle resas på särskilda insatser, mediedrevet skulle gå och partierna skulle avkrävas svar på vad dom tänker göra för att rätta till detta demokratiska underskott.

Men så ser det inte ut!

Vi i Studieförbundet Vuxenskolan har i samarbete med Riksklippan, FUB och Centrum för Lättläst det senaste året valt att lyfta fram Mitt Val.

Östersund är en av de kommuner runt om i landet där mitt Mitt Val genomförs. Det har varit vårt sätt att sätta fokus på denna demokratifråga, och konkret bidra till att öka valdeltagandet. Med hjälp av studiecirkeln och samtalsgrupper har vi byggt kunskap om hur man röstar och vad de olika partierna står för. Det är folkbildning som gör skillnad i människors liv.

Under politikerveckan i Almedalen gick vi runt med portabla valbås och lät allmänhet och politiker prova på att rösta. Valsedlarna var utformade utifrån partiernas budskap men utan partibeteckningar. Poängen var att få igång ett samtal om de vitt skilda förutsättningar många väljare har. Många bra samtal fördes och plötsligt var vi en av sex nominerade till Hetast i Almedalen. Priset gick till ärkebiskop Antje Jackelén. För oss räckte det att vår kampanj blev uppmärksammad, inte för vår egen utan för sakens skull.

Frågan är lika brännande och viktig även 15 september, dagen efter valet. Nästa riksdagsval är 2018, och vår tydliga ambition är att detta demokratiska utanförskap då ska vara en ickefråga.

Nu står valet för dörren. Frågan är om vi i Östersund och Jämtland tänker nöja sig med att 8 av 10 med intellektuell funktionsnedsättning inte använder sin lagstadgade rätt att rösta i valet.

Karin Örnfjäll, avdelningschef Studieförbundet Vuxenskolan Jämtland

Marianne Norin, ansvarig Mitt Val Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel