Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kan bli deltidare

Alldeles för få kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund jobbar i räddningstjänsten. Något radikalt måste göras, annars finns det snart ingen räddningstjänst kvar utanför storstäderna När vi politiker pratar om behovet av fler kvinnor och invandrare i räddningstjänsten, får vi ofta kritik för att vi röstfiskar. Problemet är tyvärr att deltidsbrandmän slutar av många olika orsaker och i hela landet brottas man med att rekrytera ny personal. Därför är det absolut nödvändigt att man ser alla människor som potentiella medarbetare och inte bara hälften av befolkningen.

Men varför är vissa grupper underrepresenterade? Kanske för att det verkar ouppnåeligt att överhuvudtaget söka sig till räddningstjänsten. En mängd strukturella orsaker ligger bakom detta. Inte sällan är det föreställningar (våra egna?) om hur räddningstjänstpersonal ska se ut och bete sig, som hindrar utvecklingen.

Vi politiker kan genom vår vilja och vårt ansvar genomföra förändring på det här området genom mål i handlingsprogram, verksamhetsplaner och andra styrdokument.

Jämtlands Räddningstjänstförbund är ett av de allra största i landet till ytan och i antal anställda deltidsbrandmän (enda heltidsstyrkan finns i Östersund). Om vi i framtiden vill ha minst samma trygghet och förmåga till räddningsinsatser som vi har idag, är det dags att vi ser till att alla invånare ser sig som potentiella anställda på sina hemorter ute i kommunerna.

Anders Edvinsson (S), direktionsordförande Jämtlands räddningstjänstförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel