Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla flyktingar får inte plats i länet

Länet bör ta emot över tusen flyktingar, enligt Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Förhandlingarna är nu klara men länsstyrelsen har inte lyckats fylla alla platser.

– Bostads- och arbetsbrist är den största orsaken till att platserna inte går att fylla, säger Mia Krylén, integrationssamordnare på länsstyrelsen.

Annons

Nästan alla av länets kommuner har fattat beslut i hur många flyktingar de har möjlighet att ta emot under 2014.

Antalet platser som länsstyrelsen blivit tilldelade av Arbetsförmedlingen är i år 1313 platser. Då är 743 anvisningsbara och 570 egenbosatta.

– Vi blir tilldelade ett antal platser varje år, sedan är det vår uppgift att förhandla med kommunerna och fördela siffran. I år har vi ej lyckats förhandla fram alla platser så resultatet är inte optimalt. Men samtidigt tycker jag att kommunerna har gjort ett jättebra jobb för att ta emot så många de kan, säger Mia Krylén.

Anvisningsbara platser tillhör personer som har uppehållstillstånd och som kommunen vet kommer komma. Egenbosatta platser är för de flyktingar som väljer själv var de vill bo.

Vad som avgör hur många flyktingar ett län blir tilldelat sig beror på flera faktorer, bland annat folkmängd, bostäder, arbetsmarknad och demografi.

– Vår ambition är att nå upp till länstalet. Ser man till befolkningsmängd så är årets länstal högt, ser vi på reella tal är det en låg siffra, säger Mia Krylén.

I länet är Östersund den kommun som tar emot flest flyktingar och Ragunda den kommun som tar emot minst.

– Ragunda kommun minskar sitt mottagande i år jämfört med förra då de i stället kommer att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn, säger Mia Krylén.

Flyktingarna kommer till största del från Syrien och Afghanistan. Det är mestadels flyktingar som inte har någon anknytning hit men även en del anhöriginvandring.