Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla borde få ha studsmatta"

Ett nytt Facebookupprop har startat mot Östersundsbostäders studsmatteförbud.
– Vi anser att alla ska få ha studsmattor uppe, säger Roger Näsman, som tillsammans med sin fru Mimmie Sellström startat gräsrotsuppropet.

Roger Näsman och Mimmi Sellström har startat ett upprop på Facebook och namninsamling på webben mot Östersundsbostäders studsmatteförbud.

Trots att de själva inte påverkas.

De har medicinsk dispens för att ha en studsmatta för sina barn.

– Jag tycker det måste finnas lite medmänsklighet från Östersundsbostäders sida. Det kan inte bara vara vi som ska ha en studsmatta här, säger Roger Näsman.

Han och Mimmi Sellström bor med sina fyra barn i Torvalla i en hyresrätt i ett litet idylliskt radhusområde som ägs av Östersundsbostäder.

Alla husen i området har vita knähöga staket och prydliga skyltar på dörrarna som hälsar "Välkommen".

Men till skillnad från sina grannar har Roger Näsman och Mimmi Sellström en studsmatta på baksidan av huset.

– Vi har fått medicinsk dispens för två av våra barn – två döttrar. De har fått diagnosen Sallas sjukdom som bland annat sätter ner balansfunktionen, säger Mimmie Sellström.

Ett av de två barnen är fyraåriga Hannah Sellström Näsman. Roger Näsman berättar att sedan familjen ställt upp studsmattan i förra veckan så har Hannah Sellström Näsmans koordination förbättrats ordentligt.

– Hon blir fort sämre om hon inte får träna, säger Roger Näsman.

För att få dispensen har familjen fått skriva på ett juridiskt avtal där Östersundsbostäder frisäger sig allt ansvar vid en eventuell olycka på studsmattan.

– Ett sånt avtal borde alla som vill ha en studsmatta få skriva på, säger Mimmie Sellström.

Innan Östersundsbostäder började sin kampanj för att få bort studsmattor för två år sedan var det många av grannarna i bostadsområdet som hade en studsmatta.

– Nu har några sålt sin studsmatta. Men det finns flera som har kvar sin. Men de vågar inte sätta upp den. De är kanske rädda att bli vräkta. Även om jag aldrig hört talas om någon som blivit vräkt för att man haft studsmatta, säger Roger Näsman.

En av de saker som Roger Näsman och Mimmie Sellström hoppas att en namninsamling kan leda till är att Östersundsbostäder hittar en smart juridisk lösning på hur hyresgästernas barn kan hoppa studsmatta.

– Det kan aldrig vara så att det är Östersundsbostäder som har ansvaret om det händer en olycka om mina ungar hoppar på en studsmatta. Det är ju orimligt, säger Mimmie Sellström.

Hon påpekar att det finns en massa annat som barn kan skada sig på.

– Det finns ju massor av träd som tillhör Östersundsbostäder här i området. Om något av barnen skulle ramla från dem. Är Östersundsbostäder skadeståndsskyldigt då också, frågar Mimmie Sellström retoriskt.

Just nu väntar Roger Näsman och Mimmie Sellström på att deras studsmatteavtal från förra året ska förlängas.

– Om det blir svårare för oss att få ett nytt avtal på studsmatta bara för att vi säger vad vi tycker så får det vara så då. Men någon måste säga ifrån. Nu blev det vi, säger Mimmie Sellström.