Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla bör åka till Taråberg", anser James Evans

Gården Taråberg har haft ett dramatiskt förflutet och förekom ofta i media på 1980-talet. Nu skildras gårdens historia i pjäsen "Sången om Taråberg".

– Det är en fantastisk pjäs, säger konstnären James Evans. Alla borde se den!

Konstnären, företagaren, kulturarbetaren och kulturpristagaren James Evans, bosatt i Backe och verksam i Strömsund, vill absolut tipsa alla kommuninnevånare och alla turister om att de bör åka över länsgränsen, till Taråberg, för att ta del av teaterföreställningen "Sången om Taråberg".

– Det är en fantastisk uppsättning, säger han. Historiskt intressant, den skildrar både "baggböleri" och "gröna vågen", skickliga skådespelare och mycket intressanta scenlösningar.

Pjäsen spelas utomhus, på gården Taråberg i Skogsnäs by. Den skildrar gårdens historia under hundra år. Första akten handlar om bonden Henrik som bryter mark och bygger upp gården "från ris och rot". Hans barnbarn blir senare svindlade av skogsbolagen. Gården står sedan tom i nära trettio år. I slutet av 1970-talet kommer Skogsnäskollektivets grundare, "gröna vågarna" Ponny och Svea med barn och bosätter sig här för att leva enkelt i väglöst land och utan moderniteter. De blir brutalt vräkta av polisen 1980, och får i stället se gården brinna upp.

Skådespelarna består av ett femtiotal amatörer, några av dem bybor. Manuset har skrivits av skogsnäsaren Lars Svedberg och Juan Rodriguez står för bearbetning och regi.