Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla behöver inte alls ha en bil

Ingegerd Fjällgärde skriver i tisdagens Ordet fritt att ”Vi behöver våra bilar”.

Och jag betvivlar inte för en sekund att man behöver sin bil om man bor i Härjedalen eller någon annanstans där kollektivtrafik mer eller mindre saknas.

Men alla vi som bor i länet behöver inte bil.

Själv har jag valt att vara utan av flera skäl. Bland annat för att det är så otroligt bekvämt med bil. Det är så enkelt att sätta sig i bilen och åka iväg vart som helst – till affären, till jobbet, till badplatsen.

När jag haft bil har jag ofta använt den för att frakta barn, skrymmande föremål eller tunga matkassar. Men nästan lika ofta för att transportera mig själv från punkt A till punkt B.

Jag har kunnat sova tio minuter längre på morgonen och jag har kommit hem en kvart tidigare på kvällen om jag tagit bilen.

Nu lånar jag, eller hyr, en bil när jag verkligen behöver. Och det är faktiskt inte så ofta.

När man som jag bor i Östersund klarar man sig bra utan bil. Jag och andra stadsbor kan skippa en hel del slentrianåkande, och jag tror också att det är just det som såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet vill komma åt med sina respektive förslag.

Om jag cyklar och åker buss så kan du, Ingegerd, eller någon annan få min andel av koldioxidutsläppen.

Det handlar om klimaträttvisa, inte bara mellan Östersund och Härjedalen, utan också mellan den rika världen och den fattiga.

20 procent av världens befolkning förbrukar 80 procent av världens resurser. De rika länderna står för nära 80 procent av mänsklighetens klimatutsläpp. Eftersom vi inte frivilligt ger avkall på vår bekvämlighet behövs – tyvärr – både biltullar och koldioxidskatt.

Eller har du något bättre förslag, Ingegerd?

Elisabet Öhrnell, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel