Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All fisk i smittokassen måste slaktas

En smittsam njursjukdom har upptäckts i en odlingskasse för fisk. Nu måste all fisk i den kassen slaktas. Provtagning har gjorts för att se om smittan spridit sig.

Vid en stickprovskontroll utförd av Jordbruksverket upptäcktes njursjukdomen BKD, bacterial kidney disease, hos de odlade regnbågarna. Smittan finns i företaget Vattudalens fisks sättfiskkasse vid deras anläggning i Gärdnäs, Ströms Vattudal.

– Vi fattade beslut om att ta bort all fisk som kan vara smittad, säger Veronica Andrén, som är smittskyddshandläggare inom vattenbruk på Jordbruksverket.

Anläggningen är också belagd med förflyttningsrestriktioner och därmed får ingen fisk eller utrustning flyttas från anläggningen.

Risken för spridning till vild fisk och andra anläggningar bedöms av SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, som liten.

– Vi har tagit prover på de andra kassarna och på andra odlingar nedströms, säger Veronica Andrén. Nu väntar vi på svar från dessa prover som troligen kommer nästa vecka.

Proverna tas i smittspårningssyfte och för att säkerställa att sjukdomen inte spridit sig.

– Regnbåge är förhållandevis motståndskraftig mot BKD och den sprids inte så fort hos dem, säger Veronica Andrén. Smittskyddsläget är bra för svenska vattenbruksanläggningar, vi vill behålla det så och det är därför vi vidtar ganska långtgående åtgärder när en smitta upptäcks.

Det är oklart hur BKD kommit in i anläggningen. Leverantörerna av sättfisken har kontrollerats och konstaterats smittfri. Det förekom ett utbrott av sjukdomen i samma vattendrag fast längre uppströms under 2013.

För företaget är det än så länge oklart vad sjukdomsutbrottet kommer innebära.

– Det är för tidigt att säga vad det kommer innebära för oss, säger Sten-Åke Carlsson, som är vd för Vattudalens fisk. Det är inte en så allvarlig sjukdom och i stickprovskontrollen hittades sjukdomen hos två fiskar av trettio kontrollerade.

På anläggningarna i Gärdnäs och Espnäs produceras fisk som kommer dit som sättfisk och sedan föds upp till slaktbar storlek. Fisken transporteras avlivad till Åland för vidare slakt.

I många andra länder i Europa är sjukdomen så vanlig att det inte längre kontrolleras för den.

– Sverige är ensam i Europa om att betrakta den här sjukdomen som så allvarlig, säger Sten-Åke Carlsson.